Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-lidstaten tekenen omstreden ACTA-verdrag

In Tokio zetten donderdag 22 leden van de Europese Unie hun handtekening onder het verdrag. Daartoe behoren onder andere Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland, Ierland en Finland. Ook de regering van Polen, een land waar relatief veel protest tegen ACTA heeft geklonken, is nu akkoord gegaan. Nederland heeft nog niet getekend, maar heeft al aangegeven dat binnenkort alsnog te doen. Hetzelfde geldt voor Duitsland, Slowakije, Cyprus en Estland.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Andere landen buiten de EU die het verdrag tot dusver hebben ondertekend zijn onder meer de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland.

Critici vrezen aantasting privacy

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is mede omstreden omdat op aandrang van de Verenigde Staten documenten over de totstandkoming van de verdragstekst geheim zijn. Ook bestaat onder critici de vrees dat de handhavers van ACTA de hand zullen lichten met Europese privacyregels. Europarlementariër Judith Sargentini vreest dat ACTA vooral voor ontwikkelingslanden slecht uitpakt.

Tegenstanders willen dat het Europees Parlement de inwerkingtreding van ACTA afwijst. Diverse commissies van het Europees Parlement zullen zich de komende weken over de verdragstekst buigen. Vervolgens zal de commissie voor internationale handel van het parlement advies uitbrengen.

Downloaders kunnen internetaansluiting kwijtraken

ACTA maakt het onder meer mogelijk dat internetgebruikers die drie keer over de schreef gaan door het downloaden van door copyrights beschermd materiaal hun internetaansluiting kwijtraken. Dat kan doordat Internet Service Providers (ISP's) bij zulke verdenkingen worden verplicht persoonsgegevens over hun klanten af te staan aan de autoriteiten. Volgens minister Verhagen van Economische Zaken gaat ACTA niet verder dan de wetten die nu al in Nederland gelden

De overeenkomst is nog niet direct van kracht. De EU-lidstaten moeten het ACTA-verdrag ieder voor zich ratificeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in