Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse wet tegen internetcensuur in de maak

Senator Richard Durbin, fractieleider van de Democraten in het congres, zei deze week te werken aan zo'n wetsvoorstel. Durbin wil dat Amerikaanse internetbedrijven de mensenrechten in landen als China respecteren. China is één van de landen die van internetbedrijven vraagt zoekresultaten te filteren, bepaalde groepen in sociale netwerken als Facebook af te schermen en catalogi van bijvoorbeeld Amazon voor zijn burgers te blokkeren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Als de Amerikaanse bedrijven weigeren stappen te zetten om censuur te voorkomen, dreigen civiele of strafrechtelijke consequenties, zo zei Durbin. Het wetsvoorstel is nog niet klaar, maar zal vermoedelijk gebaseerd worden op de "Foreign Corrupt Practices Act", die medewerking van Amerikanen aan corruptie in het buitenland bestrijdt.

Volgens Durbin is een wet nodig omdat technologiebedrijven niet aan zelfregulering willen en actief aan de censuurpraktijken blijven meewerken. Op een uitnodiging van het Amerikaanse congres aan 30 internetbedrijven om over dit onderwerp te komen praten, werd alleen door Google positief gereageerd. Nicole Wong, een jurist van Google, zei tijdens de hoorzitting dat Google nog werkt aan zijn aangekondigde anti-censuurstrategie voor de Chinese markt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in