Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid kan beter en goedkoper met blockchain'

Dat stelt Sir Mark Walport in een adviesrapport dat hij deze week in zijn hoedanigheid van 'UK's chief scientific adviser' naar de regering-Cameron zond. Volgens Walport zouden administratieve functies rond overheidsdiensten in de sfeer van gezondheidszorg, uitkeringen, kadaster en belastingen belangrijk aan betrouwbaarheid en efficiënte kunnen winnen door de vastlegging van transacties en mutaties te distribueren volgens het blockchain-model.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De huidige gecentraliseerde verwerking en opslag karakteriseert hij als een kostbaar en storingsgevoelig 'single point of failure'. Ook zouden blockchain-systemen minder kwetsbaar zijn voor obstructie door hackers.

Estland werkt al met blockchain

In een blockchain worden alle gegevens in 'blokken' verspreid en redundant vastgelegd. Dat garandeert niet alleen een hogere beschikbaarheid maar maakt - mede door kruisgewijze verificatie op basis van checksums - ook 'gerommel' aan gegevens nagenoeg onmogelijk.

In een bericht over het advies van Walport weet de BBC te melden dat verschillende landen al bezig zijn met oplossingen op basis van blockchain-technologie. Zo werkt het Texaanse bedrijf Factom voor de overheid van Honduras een op blockchain gebaseerd kadastraal systeem uit en gebruikt Estland gedistribueerde technologie om burgers in staat te stellen de integriteit van hun gegevens in overheidsdatabases te controleren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in