Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaans stel geterroriseerd door 'Find my phone'-apps

Toch is dat precies wat Christina Lee en Michael Saba met enige regelmaat overkomt sinds ze in februari 2015 gingen samenwonen in een vriendelijk huisje in een buitenwijk van Atlanta. In één geval gelastte de politie hen zelfs - uiteindelijk een uur - buiten te wachten terwijl de politie afwoog of ze een huiszoekingsbevel zou vragen: hun huis leek op basis van telefoongegevens de verblijfplaats van een meisje dat vermist werd. Lee en Saba worden door boze (be)zoekers ook wel uit bed gebeld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De reden: de 'zoek mijn telefoon'-app van de boze ex-eigenaren wijst het huis van Lee en Saba aan als plaats waar de vermiste telefoon zou zijn. Lee en Saba weten echter van niets. Ze hebben ook weinig reden om stelselmatig op rooftocht te gaan, en waarschijnlijk ook geen tijd: beiden hebben een baan.

Onduidelijk waarom Find my phone-app faalt

De oorzaak van het probleem is niet helder. De vermiste toestellen zijn zowel iPhones als Androids van verschillende merken; ze maken gebruik van de netwerken van verschillende telecomproviders. Mogelijk heeft het te maken met de manier waarop de locatie van een mobiele telefoon vastgesteld wordt. Als de plaatsbepalingscode van de kaartapplicatie coördinaten niet kan thuisbrengen, wordt standaard naar het midden van een postcodegebied verwezen. Het is denkbaar dat alle telecomproviders daarvoor dezelfde routine gebruiken. Iets soortgelijks gebeurt wanneer driehoeksmeting tussen gsm-masten geen duidelijk resultaat oplevert; dan wordt naar het midden van de driehoek verwezen.

Saba en Lee hebben intussen niets aan dergelijke speculaties. Verzoeken om een oplossing aan telecomproviders en aan de toezichthouder Federal Communications Commission hebben tot nog toe niets opgeleverd. Vandaar dat het stel nu de publiciteit heeft gezocht. Ze maken zich er serieus zorgen over dat de situatie een keer uit de hand loopt, als een telefoonzoeker in misplaatst vertrouwen op technologie zijn agressie niet kan beteugelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in