Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM en Fuji blazen tape nieuw leven in

Met de nieuwe technologie is het mogelijk 123 miljard bits per vierkante inch op te slaan, ofwel 19,06 miljard bit per vierkante centimeter. Dat betekent dat een tapecartridge van 10 bij 10 bij 2 centimeter 220 terabyte aan gegevens kan opslaan. Dat is een verbetering met een factor 88 ten opzichte van de vigerende standaard LTO-6, en 22 maal zoveel als op IBM's meer geavanceerde tapeproducten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Om dat te bereiken heeft IBM nieuwe schrijfkoppen ontwikkeld die de bits op een kleinere oppervlakte weg kunnen schrijven. Nieuwe servobesturing van de koppen maakt nauwkeuriger positionering mogelijk, waardoor 181.300 sporen per inch kunnen worden geschreven - 39 maal zo veel als gespecificeerd in de LTO-6 standaard. Voor ruisonderdrukking zijn nieuwe algoritmes ontwikkeld die de betrouwbaarheid van lees-schrijf-operaties garanderen. En Fuji heeft een tape ontwikkeld die de detaillering die met deze technieken mogelijk is, kan verwerken.

Tapecapaciteit blijft nog jaren groeien

Het kan nog wel even duren voordat deze technieken in werkende producten te koop zijn. Het zou zo maar begin volgend decennium kunnen worden. Vindingen die IBM 5 tot 10 jaar terug heeft gedaan, toen de tapedichtheid van 6,67 naar 29,5 miljard bits per vierkante inch werd opgeschroefd, vinden nu pas hun weg naar producten. Desalniettemin heeft de ontwikkeling nu al wel degelijk een praktisch belang, meent IBM: ze toont aan dat klanten erop kunnen rekenen dat de opslagcapaciteit van tape de komende jaren elke twee jaar blijft verdubbelen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in