Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil echt af van bewaarplicht data

De partij is blij dat een rechter de wet woensdag buiten werking stelde, maar is er niet gerust op dat de bewaarplicht straks echt voorbij is. Ook SP en D66 zijn tevreden dat de huidige wet niet meer geldt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren had al een initiatiefwetsvoorstel gemaakt en zal dat deze week nog indienen. Volgens haar gebruikt interim-minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vertragingstactieken. “Ik hoopte dat met deze duidelijke uitspraak van de rechter de minister zou inzien dat hij niet langer al die gegevens mag opslaan. KPN, Vodafone en XS4all geven nu ook aan dat zij die gegevens niet langer willen bewaren.”

SP: einde zoek

De SP heeft wel oren naar het initiatief van GroenLinks. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat altijd moet worden uitgegaan van het principe dat van onschuldige mensen bij voorbaat niets verzameld mag worden. “Doe je dat wel, dan is het eind zoek en kan je dat ook met andere gegevens doen.”

D66 wil toe naar een manier van verzamelen van data waarbij 'het ongerichte' zoals dat nu het geval is, ervanaf gaat. We willen een goede balans vinden tussen een effectieve opsporing en het garanderen van burgerrechten, stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

PvdA: in balans

Regeringspartij PvdA vindt eveneens dat de opsporing en de privacy in balans moeten zijn maar laat in het midden of de bewaarplicht dan overeind kan blijven.

De Tweede Kamer praat eind deze maand met Blok over de kwestie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in