Overslaan en naar de inhoud gaan

'GPS gemakkelijk te misleiden'

Aanleiding voor de hernieuwde waarschuwing van professor Todd Humphreys is een geslaagde poging om een groot recreatie-jacht, met een GPS-installatie die meer dan een ton heeft gekost van z'n koers te brengen. Het experiment vond plaats in de Ionische zee, met goedvinden van de kapitein van het schip '“White Rose of Drachs” dat 80 miljoen dollar heeft gekost. De kapitein wist dat er een poging tot 'spoofing' van de GPS zou plaatsvinden, maar wist niet precies hoe, waar of wanneer.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In samenspel met een student aan boord van het schip lukt het Todd om ter plekke een signaal te genereren dat door de GPS van het schip werd aangezien voor een normale satelliet van het GLONASS-netwerk. De belangrijkste uitdaging was om de valse positie-informatie op een niet al te opvallende manier te laten afwijken van de informatie van de werkelijke GPS-data.

Voor het inplanten van een vals GPS-signaal is volgens Todd geen kostbare apparatuur nodig. Voor het experiment in de Ionische zee gebruikte hij apparatuur ter waarde van ongeveer 2000 dollar. Belangrijker dan een krachtige zender is een vrije zichtlijn naar het te manipuleren vaar- of voertuig. Als die er is mag de afstand zelfs meer dan 20 km bedragen. In de praktijk zouden kwaadwillenden volgens Todd gebruik kunnen maken van op afstand bestuurbare onbemande vliegtuigjes - drones - , zoals die nu al worden gebruikt voor onderzoek en luchtfotografie.

Betere bescherming tegen spoofing zou volgens Todd te realiseren zijn door het gebruik van een 'digitale handtekening' aan de hand waarvan de GPS-apparatuur aan boord van het schip de authenticiteit van een ontvangen signaal kan vaststellen. Todd Humphreys is verbonden aan de University of Texas.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in