Overslaan en naar de inhoud gaan

Stormloop op cloud vanwege besparingen

In hun enthousiasme - vaak aangelokt door voorgespiegelde besparingen - zien de organisaties eventuele valkuilen finaal over het hoofd. Vooral als ongeregeld gebruik wordt gemaakt van een cloud, kunnen de kosten aardig uit de pan rijzen. "Wij noemen dat 'rogue clouds' ofwel publieke cloud-applicaties die binnen een bedrijf worden gebruikt en die niet worden beheerd door de IT-afdeling. Ook zijn die applicaties niet geïntegreerd in de IT-infrastructuur", aldus de onderzoekers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Oneigenlijk gebruik komt heel vaak voor

Het oneigenlijk gebruik van cloud-applicaties is één van de grootste valkuilen die leiden tot extra kosten. Het komt verrassend vaak voor, namelijk in meer dan driekwart (77 procent) van de bedrijven. Het probleem komt vaker voor bij grote bedrijven (83 procent) dan bij het MKB (70 procent).

Nadelen van cloud komen keihard aan

Als een bedrijf gegevens opslaat in een cloud-omgeving dan is extra toezicht nodig om te voorkomen dat bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen vallen. Bij een rogue cloud is zo'n bescherming er niet. "Van de organisaties die aangeven dat ze te maken hebben met oneigenlijk cloud-gebruik, heeft 40 procent te maken gehad met blootstelling van vertrouwelijke informatie", schrijven de onderzoekers.

Meer dan een kwart geeft aan last te hebben gehad van inbraak op computers en websites en van gestolen goederen of diensten. De meest genoemde reden voor oneigenlijk gebruik van cloud-diensten is de besparing van tijd en geld.

Problemen met backups

Als een cloud alleen maar wordt gebruikt voor de opslag van gegevens hoeft een bedrijf slechts bang te zijn voor het verlies van die gegevens. Maar wanneer cloud het middel is om backups op te slaan (en deze in het geval van een calamiteit snel terug te kunnen zetten) kunnen de problemen vele malen groter zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de opslagstructuren vaak dermate ingewikkeld zijn dat niemand precies weet waar welke gegevens zijn opgeslagen. Als er een recovery moet plaatsvinden kan het resultaat acute chaos zijn. Maar liefst 68 procent van de ondervraagden maakte melding van een recoveryprobleem bij cloudgebruik.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in