Overslaan en naar de inhoud gaan

Orange zette data Europol open en bloot op Internet

Inlognamen, wachtwoorden en technische documentatie van een zwaar beveiligd intern datanetwerk lagen via internet voor het grijpen. Het lek werd veroorzaakt door een IT'er van Orange. Een en ander kwam naar voren tijdens een door Orange aangespannen rechtszaak, waarmee het bedrijf probeerde te verhinderen dat KRO zijn documentaire 'Zo lek als een mandje' over de kwestie uitzendt. De rechter stelde de KRO vanochtend grotendeels in het gelijk.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Back-up op onbeveiligde netwerkschijf

Europol, de politieorganisatie van de EU, beheert zeer gevoelige informatie over grensoverschrijdende criminaliteit op een speciaal beveiligd intranet, dat door Orange wordt aangelegd. Een medewerker van Orange maakte thuis een back-up van de technische documentatie van dit beveiligde Europol-netwerk. Hij deed dat op een onbeveiligde iOmega netwerkschijf, die verbonden was met het open internet en waarop hij geen wachtwoord had ingesteld. Daardoor kon iedereen de gegevens bekijken en wist ook KRO Reporter ze vinden.

Feitelijke intranet zelf wel goed beveiligd

Orange probeerde publicatie van de kwestie te voorkomen door te stellen dat openbaarmaking van de technische documentatie een 'droom voor hackers' zou zijn. Met de gevonden documenten zouden hackers bij de criminele dossiers kunnen komen die bij Europol liggen opgeslagen. Maar Europol zelf weersprak dat ten overstaan van de rechter. Volgens woordvoerder Gerald Hezstera van Europol is het intranet zelf afgesloten van de buitenwereld en kunnen hackers er dus nooit van buitenaf bij.
De uitzending van KRO Reporter is vrijdag 7 december om 21:20 uur op Nederland 2.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in