Overslaan en naar de inhoud gaan

ICANN laat zich niet de wet voorschrijven

Het plan dat door het Amerikaanse ministerie van Handel is opgesteld, geeft landen het recht om bij ICANN ‘om hen moverende redenen’ bezwaar te maken tegen bepaalde namen voor topdomeinen. In de gedachtengang van de Amerikaanse regering zou de ICANN zo’n bezwaar moeten honoreren, als ‘de leden van het Government Advisory Commitee het erover eens worden dat ze zich niet tegen zo’n bezwaar verzetten.’
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Deur open voor politieke chicanes
Critici merkten al meteen op dat dat de deur openzet voor landen die om politieke redenen willen voorkomen dat er een topdomein .homo komt, of .mensenrechten. De voorgestelde besluitvormingsprocedure zou het landen met dergelijke intenties bovendien wel erg makkelijk maken om hun zin door te drijven. De Amerikaanse regering vraagt immers niet om onderbouwing van het bezwaar. De geschetste besluitvormingsprocedure is ook merkwaardig. Het uitblijven van consensus binnen het Government Advisory Committe om stelling te nemen tegen een ingebracht bezwaar zou voldoende zijn om invoering door ICANN te verbieden.

Het Government Advisory Committee zit echter niet te wachten op de bevoegdheid die de Amerikaanse regering hem wil toemeten. Het wil zich, ook waar het discussies over topdomeinnamen betreft, beperken tot advies, blijkt uit de jongste samenvatting van standpunten. Het committee wil wel periodiek de voorstellen evalueren, en discussiëren over de voors en tegens. Bezwaren moeten echter wel onderbouwd worden. Er moet sprake zijn van 'serieuze schade'. Het uitoefenen van een - al of niet verkapt - vetorecht vindt het Government Advisory Committe niet op zijn weg liggen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in