Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen topdomein wordt dure grap

Naar verwachting schept Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) binnenkort de mogelijkheid voor bedrijven en organisaties in het komende jaar echter een eigen topdomeinextensie aanvragen, zoals .rotterdam, .adidas of .automatiseringgids. Op dit moment kent het world wide web zo’n 270 topdomeinextensies. Naast landencodes zoals .nl en .fr zijn er 21 generieke domeinen zoals .com, .info en .org.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Op zijn beloop te laten is geen optie
ICANN heeft al duidelijk gemaakt geen extensies toe te laten die verwarring kunnen wekken met bestaande merken. Er zijn verschillende procedures ingebouwd waarmeen houders van een merkrecht bezwaar kunnen aantekenen. Toch zijn houders van merkenrechten, volgens Erik Stegeman van het Octrooibureau, niet erg tevreden. Voor het vestigen en beheren van een domein brengt ICANN eenmalig 185.000 dollar en jaarlijks minstens 25.000 dollar aan kosten in rekening.

De hoge kosten zouden bedoeld zijn om een drempel op te werpen tegen domeinkapers, maar zullen even zo goed ook legtieme gebruikers van merknamen mogelijk doen terugschrikken. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om het op z'n beloop te laten. "KPN zal bijvoorbeeld niet graag zien dat iemand het domein www.kpn.telefoon of www.kpn gaat gebruiken", vermoedt Stegeman.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in