Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhagen: "Zorgvuldig kijken naar DPI-onderzoek"

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) donderdag gezegd in reactie op een onderzoek door toezichthouder OPTA naar het gebruik van van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie waarmee na te gaan is wat mobiele internetters doen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De OPTA concludeerde donderdag dat er geen aanwijzingen zijn dat e-mailberichten van abonnees zijn gelezen of verstuurde foto's zijn bekeken. Wel is vastgesteld dat de bedrijven kennis nemen van meer informatie dan nodig is voor de afhandeling van het internetverkeer. Hiermee is mogelijk het zogenoemde communicatiegeheim in het geding en de zorgplicht die hen verplicht goed om te gaan met de bescherming van persoonsgegevens.

College doet eigen onderzoek naar gebruik van DPI
De voorlopige bevindingen van de OPTA worden beschikbaar gesteld aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat een eigen onderzoek doet naar de kwestie. Deze resultaten worden door de OPTA weer gebruikt om indien nodig handhavend op te treden.

Telecombedrijven zouden DPI hebben gebruikt om in kaart te brengen welke klanten applicaties gebruiken waarmee ze kunnen chatten of bellen over het internet. Dit is nadelig voor de telecombedrijven omdat hierdoor inkomsten uit bellen en sms-en teruglopen. De bedrijven dachten erover na om hogere tarieven te gaan vragen aan consumenten die dergelijke diensten gebruiken op hun smartphone, of deze te blokkeren. Maar de telecombedrijven kwamen vorige maand onder vuur te liggen omdat er zorgen waren dat ze de privacy van klanten hebben geschonden.

Consumentenbond: Minister is aan zet
Volgens de Consumentenbond is het goed dat er nu een onderzoek naar is geweest. “Daaruit blijkt wel dat het nodig is dat er spelregels komen op dit vlak. Het is aan de minister daar nu iets mee te doen.''

KPN zegt zich zeer bewust te zijn van het belang dat klanten hechten aan privacy. ,,En we houden ons aan de wet- en regelgeving.'' Vodafone Nederland zegt het onderzoek “met interesse” te volgen. “Maar zolang het onderzoek nog aan de gang is, doen we er verder geen uitspraken over.''

Tele2 vreest onnodige onrust onder consumenten
Tele2 meent dat “de onduidelijke en tendentieuze berichtgeving in de media wellicht onnodig onrust opwekt bij consumenten,” al vindt het bedrijf het een goede zaak dat de OPTA onderzoek doet op naleving van de wetgeving. “Tele2 gebruikt netwerkinstrumenten om inzicht te houden in de informatiestromen op haar netwerk om deze te kunnen optimaliseren. Doel hiervan is om optimale beschikbaarheid van het netwerk te garanderen voor onze gebruikers en overbelasting te voorkomen. Deze netwerkinstrumenten worden niet zodanig gebruikt dat hierdoor de privacywetgeving in het gedrang komt.”

Het Openbaar Ministerie bekijkt momenteel ook of telecombedrijven hun boekje te buiten zijn gegaan. Het gaat om een oriënterend onderzoek, dat kan worden gevolgd door een strafrechtelijk onderzoek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in