Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer tegen heffing op internetdiensten

Donderdag bleek er steun voor een voorstel van GroenLinks om telecombedrijven die zulke plannen hebben een halt toe te roepen. Steeds meer telecombedrijven willen dat consumenten extra geld neertellen voor bepaalde diensten, omdat deze hun netwerk zwaarder zouden belasten. Tegelijk zouden de inkomsten van de bedrijven teruglopen als mensen minder bellen of sms'en, iets waar zij geld mee verdienen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis moeten telecombedrijven "nieuwe verdienmodellen" bedenken om de ontwikkelingen het hoofd te bieden. Hij pleit ervoor dat de zogenoemde netneutraliteit gegarandeerd is. Dat betekent dat telecombedrijven niet mogen bepalen welke internetdiensten consumenten wel of niet gebruiken.

Wettelijk verankeren
GroenLinks wil dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) passende maatregelen treft en deze vastlegt in de Telecomwet. Deze wordt volgende week behandeld in de Tweede Kamer. Verhagen zei eerder dat hij vindt dat de internetdiensten beschikbaar moeten blijven voor consumenten, maar dat hij zich kan voorstellen dat telecombedrijven hier extra geld voor vragen.

Dat een meerderheid in de Tweede Kamer zich tegen de plannen van de telecombedrijven keert, komt vooral door de steun hiervoor van de PVV. De gedoogpartner keert zich daarmee tegen de lijn van de minister. Op woensdag zei PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel ook al dat wat hem betreft de Telecomwet zodanig wordt aangepast dat de telecombedrijven niet hun gang kunnen gaan.

Zorgen om deep packet inspection
Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich ook zorgen over het gebruik door telecombedrijven van Deep Packet Inspection (DPI), een technologie om na te gaan wat mobiele internetters doen. Op die wijze zouden telecombedrijven in kaart willen brengen welke klanten chatten of bellen over het internet. Verhagen zei dinsdag dat hij toezichthouder Opta heeft gevraagd de kwestie te onderzoeken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in