Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN ambieert groei in buurlanden

De nieuwe topman van KPN, Eelco Blok, presenteert vanmiddag de plannen voor de periode tot 2015 aan financieel analisten en investeerders in Londen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

KPN wil volgens dit plan zijn marktaandeel op de binnenlandse markt stabiliseren. Voor de breedbandmarkt voorziet Blok een lichte groei van 41 naar boven de 45 procent marktaandeel. Voor de mobiele markt wil KPN boven de 45 procent marktaandeel blijven. Nu bedient het bedrijf 47 procent van deze markt.
In Duitsland wil KPN het marktaandeel verhogen van 16 naar ruim 20 procent. Het marktaandeel in België stijgt in de plannen van 18 naar 20 tot 25 procent.

Investeringen in glasvezel gaan door
Geruchten dat KPN de aanleg van glasvezel op een laag pitje zou willen zetten, lijkt Blok de kop in te willen drukken. Het bedrijf blijft investeren in zowel het opwaarderen van het huidige vaste net naar VDSL als in de aanleg van glasvezel.

Nieuwe abonnementsvormen voor mobiel
De mobiele dienstverlening is een zorgenkindje voor KPN. Nieuwe apps op smartphones maken het voor klanten makkelijk gratis te communiceren. Daardoor neemt het gebruik van spraak en sms over vaste en mobiele netwerken af. KPN kiest ervoor het netwerk voor mobiel internetten niet 'af te knijpen', zoals andere providers bij hoog verbruik wel doen, maar een prijskaartje te hangen aan het gebruik. Nu betalen consumenten voor een bundel waarbinnen zij kunnen internetten.

Dat blijft volgens Blok zo, maar de consument krijgt de keuze uit bundels met toegang tot bepaalde diensten en abonnementen die dat niet bieden. Bovendien variëren de pakketten in kwaliteit. Duurdere pakketten bieden een snellere internetverbinding via de smartphone.

Verdere details wil KPN pas in de zomer geven als de abonnementen worden geïntroduceerd. Of een klant straks duurder uit is, hangt volgens Blok helemaal van de klant af. "In hoeverre die er gebruik van maakt.''

MKB krijgt extra aandacht
KPN richt zich op de nieuwe wensen van de zakelijke markt, zoals cloud computing, flexibele werkplekken en videoconferencing. Vooral de snelgroeiende behoefte daaraan in de klein- en midzakelijke markt is een aandachtspunt in de KPN-plannen. Verder wil Blok de diensten van Getronics verder integreren in het product- en dienstaanbod van het telecombedrijf.

De plannen vereisen een verandering in de leiding van KPN. De Nederlandse telecomactiviteiten zullen rechtstreeks rapporteren aan Eelco Blok. Thorsten Dirks zal, naast zijn functie als CEO van E-Plus, leiding gaan geven aan KPN Mobile International. De samenstelling van de raad van bestuur van KPN blijft ongewijzigd met Eelco Blok (CEO), Carla Smits-Nusteling (CFO) en Baptiest Coopmans.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in