Overslaan en naar de inhoud gaan

Google naar rechter om CBP

Bij het filmen en opslaan van de Nederlandse straten ten behoeve van Streetview heeft de apparatuur van Google behalve de beelden ook gegevens over de WiFi-routers van de bewoners van die straten opgeslagen. Daarbij zijn twee soorten informatie op de harde schijven terechtgekomen vanaf niet beveiligde systemen: persoonlijke gegevens van de gebruikers en gegevens over de router zelf.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De persoonlijke gegevens heeft Google inmiddels verwijderd en het bedrijf heeft excuses aangeboden voor het opslaan daarvan. De routergegevens zijn volgens Google een ander verhaal. Het CBP oordeelde dat ook die weg moeten, omdat dit ook persoonlijke gegevens zouden zijn. Daar is Google het niet mee eens.

De routergegevens worden gebruikt voor plaatsbepaling van bijvoorbeeld smartphones die even hun gps kwijt zijn. ,,Graag herhalen wij onze boodschap dat Google personen niet kan en ook niet wil identificeren op basis van netwerknamen'', aldus Google in een verklaring.

Medio april gaf het CBP Google drie maanden de tijd om aan de bezwaren tegemoet te komen op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag als daar geen gehoor aan wordt gegeven. In mei vorig jaar begon de waakhond over de persoonsgegevens een onderzoek naar Google.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in