Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer wil spoeddebat over afluisteren voicemails

De Tweede Kamer zal een spoeddebat houden over het afluisteren van voicemails van politici, ambtenaren en burgemeesters. Deze week toonden journalisten van het tv-programma EenVandaag aan dat dit bij Vodafone-abonnementen op een eenvoudige manier te doen was.
telefoon
© Pixabay
Pixabay

Een verzoek voor een debat van de SP werd donderdag gesteund door de PvdA en de Partij voor de Dieren. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil van de ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten of de staatsveiligheid in gevaar is geweest. Ook vindt hij het belangrijk om te weten of en hoe het gat is gedicht en of er te achterhalen is wie de mobiele telefoons heeft afgeluisterd.

Eerst wordt een brief gevraagd aan de ministers over de kwestie. Het is nog niet duidelijk wanneer het spoeddebat plaatsheeft.

Govcert waarschuwde al 2 maanden geleden
Donderdag meldde TweeVandaag dat alle rijksambtenaren ongeveer 2 maanden geleden voor het lek gewaarschuwd zijn door govcert.nl, een ict-dienst die overheidsorganisaties ondersteunt. Ook blijkt dat EenVandaag op donderdag, een dag nadat de actualiteitenrubriek het lek openbaarde, opnieuw de voicemailbox kon beluisteren van minister Uri Rosenthal. Hij bleek een standaardcode te hebben gewijzigd naar een veel te voor de hand liggende eigen code, die de redactie snel geraden had.

Afluisteren kan ook door identiteitsdiefstal
Het tv-programma Nieuwsuur bracht donderdagavond alweer een nieuwe methode aan het licht om voicemails van Vodafone te beluisteren. Dat kan met een techniek die 'caller ID spoofing' heet en waarbij iemand het nummer van een Vodafone-klant kan aannemen en diens voicemailinbox kan bellen.

De directie van Vodafone beloofde in Nieuwsuur dat deze "vorm van identiteitsdiefstal" vrijdag niet meer mogelijk is. Het bedrijf onderzoekt al langer methoden om spoofing tegen te gaan en heeft besloten om "oplossingen voor maximale beveiliging versneld in te voeren.''

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in