Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse ISP's geven inzicht in 'knijpgedrag'

De afspraken daarover zijn vastgelegd in een gedragscode die is opgesteld door de Broadband Stakeholder Group, een overlegorgaan van grote internetaanbieders in Engeland. De gedragscode is het gevolg van een eis van de Europese Commissie openheid te geven in het verkeersmanagementbeleid. Ook de Nederlandse politiek stelt openheid als eis bij een coulante houding ten aanzien van het handhaven van netneutraliteit.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De Britse gedragscode schrijft voor dat de klanten van ISPs op een eenvoudige wijze inzicht krijgen hoe de aanbieder de verschillende type netwerkverkeer afgeremd. Zo kan bijvoorbeeld op een drukke avond het downloaden van een groot bestand of het binnenhalen van email minder snel verlopen om tijdkritische diensten als video en spraak voorrang te geven. De maatregelen variëren per moment van de dag en per type netwerkverkeer.

Openheid alleen is niet genoeg
Hoewel de meesten deskundigen het eens zijn dat enige vorm van netwerkmanagement op internet noodzakelijk is, vrezen critici dat deze situatie uiteindelijk tot gevolg kan hebben dat dienstenaanbieders die bereid zijn te betalen aan de ISP, voorrang krijgen in hun toegang tot ISP-klant. Alleen openheid is daarom niet genoeg, zegt Jim Killock van de Open Rights Group tegen BBC News. "We willen garanties dat ISPs niets doen om de concurrentie te beperken."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in