Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Phone 7 nadert 10.000 apps

Dat meldt Todd Brix, de baas van de Windows Phone Marketplace, in het blog voor ontwikkelaars van Windows Phone 7-toepassingen. De gereedschappen voor het ontwikkelen van apps zijn meer dan 1 miljoen keer gedownload, aldus Brix. Onlangs is een update van de tools verschenen waarmee ontwikkelaars kunnen profiteren van later toegevoegde functionaliteit zoals knippen en plakken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Meer dan 32.000 geregistreerde ontwikkelaars zouden werken aan apps voor het nieuwe mobiele platform van Microsoft. In januari is het bedrijf begonnen met de eerste betalingen aan ontwikkelaars

Het aantal van 9000 apps steekt mager af bij de honderdduizenden programma’s waar de gebruikers van een iPhone of Android-toestel uit kunnen kiezen. Windows Phone 7 (WP7) staat dan ook nog in de kinderschoenen. Microsoft introduceerde de opvolger van Windows Mobile in oktober vorig jaar.

Regionale portals bundelen indienen van apps
Brix neemt de gelegenheid te baat om een Global Publisher Program aan te kondigen. Dat moet het makkelijker maken voor developers over de hele wereld om WP7-apps in te dienen via een zogeheten Global Publisher, die daarvoor eigen voorwaarden en prijzen hanteert. In het Midden-Oosten is onlangs al zo'n WP7-portal, Yalla Apps, geïntroduceerd en Microsoft wil in andere regio's soortgelijke initiatieven ondersteunen.

Mogelijkheid om app uit te proberen slaat aan
Een onderdeel van de WP7webwinkel is dat gebruikers een betaalde app eerst gratis kunnen uitproberen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de iOS appstore van Apple. De eerste resultaten wijzen volgens Brix uit dat gebruikers deze optie erg waarderen. Apps die je eerst mag uitproberen worden 70 keer zo vaak gedownload als apps zonder deze mogelijkheid. Bovendien besluit 1 op 10 gebruikers na de proefperiode tot aankoop, in meer dan de helft van de gevallen binnen een dag.

Het kunnen inbouwen van advertenties in apps (Ad Control) lijkt ook aan te slaan, “al is het nog vroeg dag”, erkent Brix. Circa een kwart van de Amerikaanse WP7-ontwikkelaars hebben de benodigde software developer kit (SDK) gedownload.

Aantal gratis certificaties sterk verhoogd
In het blog maakt Brix enkele aanpassingen van de beleidsregels voor de Windows Phone Marketplace bekend. Die zijn genomen in reactie op commentaren van ontwikkelaars. Zo is “op algemeen verzoek” het aantal certificaties van gratis apps dat Microsoft kosteloos uitvoert, verhoogd van 5 naar 100.

Verder zijn ontwikkelaars niet langer verplicht in hun applicaties contactinformatie voor ondersteuning van de gebruiker te publiceren, al blijft Microsoft nadrukkelijk adviseren dit wel te doen. Ontwikkelaars klaagden dat deze eis het certificatieproces ernstig vertraagde.

Meer soorten open-sourcelicenties toegestaan
Ontwikkelaars hadden ook opheldering gevraagd over Microsofts beleid voor apps die onder een open-sourcelicentie worden verspreid. Aan de reeds toegestane licenties – waaronder BSD, Apache en MIT - voegt Microsoft binnenkort de Eclipse Public License, de Mozilla Public License “en andere, soortgelijke licenties” toe.

Ontwikkelaars reageren kritisch
Sommige ontwikkelaars reageren kritisch op de uitlatingen van Brix. Zo zou een ernstige bug van meet af aan verhinderen dat gebruikers hun proefversie kunnen updaten, wat frustraties bij ontwikkelaars en eindgebruikers oplevert. Verder zouden proefversies in de webwinkel duidelijk gescheiden moeten worden aangeboden, omdat veel gebruikers eraan gewend zijn alleen naar gratis apps te zoeken.

Anderen vinden dat de Marketplace hoe dan ook een stevige opfrisbeurt nodig heeft omdat apps nu lastig te vinden zijn, zowel via de telefoon als op de website. Nog een punt van kritiek is dat Ad Control nu kennelijk alleen in de Verenigde Staten werkt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in