Overslaan en naar de inhoud gaan

AMS-IX stelt terroristen teleur

De kabels die vanuit de US in Nederland aan land komen dragen voice-, data- en internetcommunicatie. Onderbreking in deze kabels zal er volgens AMS-X hooguit toe leiden dat communicatie met de VS trager verloopt en dat sommige Amerikaanse websites tijdelijk niet beschikbaar zijn. Door verbindingen met andere Europese hubs zijn permanent alternatieve routes over honderden andere kabels beschikbaar.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Geen single point of failure
"Als onderdeel van het Internet is AMS-IX zelf redundant opgezet en verspreid aanwezig via meerdere beveiligde locaties. Noch het falen van een enkele verbinding, noch het falen van een fysiek onderdeel kan ertoe leiden dat het een 'single point of failure' (SPOF) wordt. De belangrijkste Internet-applicaties die oorspronkelijk uit de US komen, zijn online al wijd verspreid door heel Europa, zoals zoekmachines en sites voor e-commerce,” legt algemeen directeur Job Witteman van Amsterdam Internet Exchange uit.
De geruststellende verklaring van AMS-IX laat overigens wel onverlet dat bepaalde andere diensten of IT-activiteiten die buiten internet om van de betreffende kabels gebruikmaken, wel hinder zouden kunnen ondervinden van eventuele sabotage.

Ook AMS-IX zelf is niet 'vitaal'
AMS-IX - Amsterdam Internet Exchange - is een van de grootste internetknooppunten ter wereld. 390 aangesloten onafhankelijke netwerken komen er samen om onderling internetverkeer van meer dan 1000 Gigabit per seconde uit te wisselen bestaande uit traditionele data, voice over IP en video. AMS-IX beheert bovendien de eerste mobiele 'peering-punten' wereldwijd in de vorm van de Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en de Mobile Data Exchange (MDX).

Onderzoek: er zijn voldoende uitwijkmogelijkheden
De kwestie in hoeverre AMS-IX zelf mogelijk een aantrekkelijk doelwit zou kunnen zijn voor terroristen zou nog onlangs opdracht van Economische Zaken door M&I Partners zijn onderzocht. Uit de door EZ als 'vertrouwelijk' aangemerkte rapportage zou blijken dat er voor het gebruik van AMS-IX voldoende alternatieven bestaan:

  • Zo is er in Nederland een tweede grote internet Exchange in de vorm van NL-IX (vijfde in Europa) en zijn ook de internet-exchanges in Frankfurt (DE-IX) en Londen (LINX) voor de meeste providers benaderbaar.
  • Daarnaast kan een aantal providers gebruikmaken van onderlinge ‘private interconnect’ en staat hen veelal ook nog de mogelijkheid van communicatie via zogeheten carriers ten dienste.
  • Bovendien is AMS-IX zelf goed beveiligd en redundant uitgevoerd. Het internetschakelbedrijf heeft zichzelf verdeeld over 8 lokaties in Amsterdam en maakt gebruik van een gedistribueerde elektriciteitsvoorziening.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in