Overslaan en naar de inhoud gaan

'Do not track'-waarschuwing vanuit browser

Twee studenten van de Amerikaanse Stanford Universiteit hebben een oplossing gemaakt waarmee internetgebruikers websites en adverteerders kunnen laten weten dat ze niet willen dat hun gangen op internet door derden worden gevolgd en geregistreerd.
Windows 10 privacy
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Eerder deze week maakte de Amerikaanse Federal Trade Commission zich sterk voor een betere bescherming van privacy van internetgebruikers en stelde daarbij een 'do not track'-register voor. De aanpak is vergelijkbaar met het bel-me-niet-register zoals in Nederland wordt gebruikt om ongewenste colportatie via de telefoonlijn tegen te gaan.

De software van de studenten Jonathan Mayer en Arvind Narayanan voegt een header toe aan het browserverzoek voor het opvragen van een pagina. Die header laat de website weten dat de gebruiker niet gevolgd wil worden. Eenmaal geïnstalleerd wordt de 'do not track'-header automatisch verstuurd. De tool werkt vooralsnog alleen in Firefox; IE en Safari ondersteunen het niet. De twee studenten werken ook aan een versie voor Googles Chrome.

De software laat sites, web trackers en adverteerders weten dat een gebruiker niet gevolgd wil worden, maar maakt dit voor die partijen niet onmogelijk het toch te doen. Om af te dwingen dat het niet gebeurt, is een wettelijke regeling nodig.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in