Overslaan en naar de inhoud gaan

Hof: internetsite FTD handelt onrechtmatig

Het hof oordeelt dat FTD weliswaar zelf geen illegale content openbaar maakt, maar toch onrechtmatig handelt door het illegaal uploaden stelselmatig te stimuleren. Een eerder verbod dat de rechtbank oplegde op basis van overtreding van de auteurswet door FTD is vernietigd. Niettemin moet de site alle illegale verwijzingen naar bestanden waarmee gebruikers de film kunnen downloaden verwijderen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de Stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, is FTD momenteel de grootste Nederlandse internetgemeenschap, waar een half miljoen gebruikers illegale bestanden kunnen vinden en downloaden.

Die selectie bevatte ook verwijzingen naar de film 'Komt een vrouw bij de dokter', vlak nadat die legaal en tegen betaling op dvd en internet was uitgebracht. De filmproducent vroeg daartegen bij de rechtbank met succes een verbod wegens inbreuk op de auteursrechten.

De internetsite ging daartegen in hoger beroep. Het hof oordeelt nu dat FTD onrechtmatig heeft gehandeld door structureel en doelbewust een applicatie in bedrijf te houden waardoor illegaal uploaden gestimuleerd wordt. FTD trekt volgens het gerechtshof uit die activiteiten bovendien profijt.

Stichting Brein heeft ook nog een rechtszaak tegen FTD lopen. De auteursrechtenorganisatie eist dat het internetplatform al zijn illegale activiteiten staakt. Volgens Brein vervult de site een sleutelrol in de gratis verspreiding van illegale bestanden van films, televisieseries, games, digitale boeken en muziek. De uitspraak in die zaak voor de rechtbank in Haarlem is eveneens deze week te verwachten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in