Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen nieuwe EU-regels voor netneutraliteit

Kroes wil voorkomen dat de regelgeving de investeringen en het efficiënt gebruik van beschikbare bronnen in de weg staat, verklaarde zij tijdens een bijeenkomst over netneutraliiteit in Brussel.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De Europese Commissie volgt daarmee in de afwachtende houding die de Nederlandse overheid ook heeft aangenomen rond deze problematiek. Wel wil ze dat de nationale toezichthouders van de lidstaten waken dat er eerlijke en open internettoegang blijft bestaan. De herzieningen van de Europese Telecomrichtlijn, die in mei moet zijn geëffectueerd in nationale wetgeving, biedt daar volgens Kroes voldoende mogelijkheden toe.

Basale diensten afknijpen mag niet
De toezichthouders moeten bijvoorbeeld een definitie opstellen van 'redelijke netwerkbeheer' bij het kanaliseren van het excessief groeiende video- en filesharingverkeer. Zij kunnen een minimumcapaciteit afdwingen voor basale diensten. De aanbieders kunnen deze diensten daardoor niet afknijpen om zo klanten te dwingen over te stappen naar duurdere pakketten.

Volgens Kroes verbiedt de Telecomrichtlijn al dat internetaanbieders specifieke internetdiensten of websites minder ruimte gunnen. Ook verplicht de richtlijn de aanbieders openheid van zaken te geven in hun beleid.

De Eurocommissaris zegde wel toe dat mocht blijken dat na een 'redelijke' tijd de toezichthouders en aanbieders er niet uit komen, zij gaat kijken of nieuwe regelgeving uitkomst biedt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in