Overslaan en naar de inhoud gaan

'Capaciteit glasvezel is niet oneindig'

Hij refereert aan laboratoriumproeven waarin datasnelheden worden bereikt van meer dan de helft van de maximaal haalbare capaciteit in glasvezels.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De beperkende factor is nu nog de apparatuur die laserlicht in de kabel brengt en er weer uit haalt. Maar de ontwikkelingen op dat gebied gaan snel. Dan komt de limiet van de huidige glasvezeltechnologie in zicht.

De glasvezeltechnologie heeft in de afgelopen decennia flinke verbeteringen doorgemaakt. Zo was aanvankelijk de absorbtie van licht in de wanden van de kabel een groot probleem. Die is echter sterk verminderd waardoor capaciteitsverbetering van een factor 100 tot meer dan 1000 mogelijk werd. Die kabels dienen nu als transatlantische verbindingen.

Doorbraak noodzakelijk
"Om de groei van het verkeer in de toekomst ook voor te blijven, is een volgende grote doorbraak noodzakelijk", zei David Richardson van het University of Southampton's Optoelectronics Research Centre tegen BBC News. Met nieuwe versterkertechnologie kun je de capaciteit wellicht met een factor 2 vergroten, maar dat is genoeg om slechts twee tot drie jaar in de groeibehoefte te voorzien.

Weer een radicale verandering van een factor 100 of 1000 krijgen, is echter een enorme uitdaging, stelt Richardson. Dan kom je terug bij de fundamentele optische eigenschappen. Het vergt zeker 10 jaar om van onderzoeksresultaten op dit gebied te komen tot praktische toepassing.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in