Overslaan en naar de inhoud gaan

Google wil internet aardrijkskundige kennis bijbrengen

De routering van het verkeer op internet wordt verzorgd door het Domain Name System. Dat is een hiërarchisch adresboek waarin het opzoeken van adressen die niet in hetzelfde domein zitten wordt gedelegeerd aan een ‘hoger’ adresboek. Welke server wordt ingeschakeld wanneer een opgevraagde site op meerdere geografisch gespreide servers wordt gehost, is dan min of meer toeval.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Een zoekopdracht via Google kan daardoor onder omstandigheden bij één van zijn rekencentra in Amerika terechtkomen, in plaats van bij het Nederlandse rekencentrum. Dat leidt tot tragere afhandeling dan nodig is.

Het probleem wordt veroorzaakt doordat in de keten van DNS-servers het IP-adres van de computer waar het verzoek oorspronkelijk vandaan komt niet wordt meegenomen. Iedere volgende schakel kijkt alleen naar het adres van de vorige. Om dat te verhelpen stelt Google samen met het bedrijf Neustar/UltraDNS voor om bij het doorzoeken van de hiërarchie van adresboeken in het vervolg altijd de eerste 24 bits van het IP-adres van de opvrager mee te nemen. Daarmee is er op ieder niveau kennis van de geografische locatie van de vrager, terwijl het weglaten van het laatste kwart van het IP-adres diens privacy waarborgt.

Het voorstel is ingediend bij de Internet Engineering Task Force; het kan nog wel maanden duren voordat er een beslissing over kan worden genomen.

Het is overigens niet het eerste initiatief van Google om internet sneller te maken. Vorig jaar lanceerde Google bijvoorbeeld Google Public DNS. Die dienst bestaat uit in ‘caching DNS servers’ in Googles rekencentra, die tijdelijk – voor hergebruik – de route bewaren naar websites waarmee websurfers eerder contact zochten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in