Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia vecht terug met N8 smartphone

Dat meldt The Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant mikt Nokia met zijn komende offensief vooral op een markt waar het relatief zwak staat: de Verenigde Staten. Na een succesvolle periode is het marktaandeel van Nokia in de VS weggezakt doordat het bedrijf traag reageerde op de toenemende voorkeur van de Amerikaanse consument voor uitklapbare mobieltjes (‘clamshells’) en toestellen met een uitschuifbaar toetsenbordje.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Vertrekkend topman Olli-Pekka Kallasvuo, die wordt opgevolgd door de van Microsoft afkomstige Stephen Elsop, zal volgende week nog wel Nokia's plannen op de markt voort smartphones toelichten. De N8, die eind augustus al in Nederland werd onthuld, is een slank model met een camera die een resolutie heeft van 12 megapixel, zelfs voor een smartphone een relatief hoge resolutie. De camera kan ook videobeelden in hoge resolutie maken. Net als de iPhone heeft de N8 een aanraakscherm dat met vingerbewegingen kan worden bediend, bijvoorbeeld om in- en uit te zoomen op foto’s en webpagina’s .

De N8 draait op de recentste versie 3 van het besturingssysteem Symbian. De gebruiker kan net als bij de iPhone door een aantal startschermen met applicaties bladeren. Een pluspunt ten opzichte van Apple is dat de N8 websites met Flash kan weergeven. Nokia wil het voor ontwikkelaars makkelijker maken om bestaande apps voor andere platforms te converteren naar Symbian. Eerder al maakten de Finnen het financieel aantrekkelijker om applicaties te distribueren via de Ovi Store, de webwinkel van Nokia voor mobiele toepassingen.

The Wall Street Journal citeert ontwikkelaars die er nog steeds een hard hoofd in hebben en zich liever blijven concentreren op Android en het iOS van de iPhone en iPad. Ze omschrijven Symbian als achterhaald en krakkemikkig. Het kost een ontwikkelaar ook veel meer tijd – minstens 15 maanden – om Symbian onder de knie te krijgen dan Android, waarvan een ontwikkelaar in 6 maanden de fijne kneepjes kan leren. Overigens staat versie 4 van Symbian alweer in de coulissen, evenals een opvolger van de N8. Eind dit jaar al moet de N9 met Symbian 4 op de markt komen.

Nokia heeft in de VS maar een bescheiden marktaandeel in het lucratieve segment van de smartphones, blijkt uit cijfers van IDC over het eerste kwartaal van 2010. Terwijl RIM’s BlackBerry bijna 38 procent in handen heeft, Android zowat 27 procent en de iPhone ruim 20 procent, komt Nokia niet verder dan 2,8 procent. Dat is wel iets meer dan de 2,6 procent in het eerste kwartaal van 2009. Het is voor Nokia cruciaal dat de N8 een succes wordt, omdat de winstmarges op smartphones naar verhouding hoog zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in