Overslaan en naar de inhoud gaan

Laser 'reinigt' optisch signaal

De onderzoekers van het Phasors-programma hebben netwerkapparatuur ontwikkeld die de ruis verwijdert die onvermijdelijk ontstaat bij het lichttransport door glasvezel over lange afstanden. De fotonen stuiteren namelijk voortdurend heen en weer tegen de wanden van de glasvezel en worden daardoor meer of minder afgeremd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Over lange afstanden vervormt de digitale blokstructuur van het signaal dat de laser aan het begin van vezel afgeeft tot een golfbeweging. Daardoor neemt de sterkte van het signaal af.

De oplossing van de onderzoekers bestaat uit een phase-regenerator die het verstoorde signaal opvangt en ontdoet van de 'schouders' rond het bloksignaal. Een versterker pompt vervolgens de kracht van het opgeschoonde signaal weer op. Tot nog toe vindt deze opschoning plaats door het lichtsignaal om te zetten in een elektrisch signaal, het te versterken en vervolgens weer met een laser het volgende glasvezelsegment in te sturen. Die omzettingen gaan echter ten koste van de snelheid van signaaloverdracht en kosten bovendien relatief veel energie.

Met de methode van de deelnemers in het Pharos-project kan de opschoning volledig optisch worden uitgevoerd. Zij hebben hun aanpak gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Nature Photonics. Volgens Phasors-directeur David Richardson is het resultaat een belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van een volledig optische signaalverwerking.

Het Phasors project is in 2008 van start gegaan. Volgens Richardson zijn de verbeteringen die in de lasertechnologie zijn bereikt, niet alleen toepasbaar in telecommunicatie maar ook in optische signalerings- en meettechnologieën.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in