Overslaan en naar de inhoud gaan

RIM haalt uit naar overheden

Overheden in onder meer de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Saodie-Arabië en India hebben er bezwaar tegen dat de BlackBerry’s hun communicatie versleutelen. Daardoor zijn de berichten van gebruikers niet af te tappen door de nationale veiligheidsdiensten.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Volgens RIM-topman Michael Lazardis beperkt het probleem zich niet tot de BlackBerry maar staat het vrij gebruik van internet als geheel op het spel. “Alles op internet is versleuteld”, zei hij in een interview met de zakenkrant The Wall Street Journal. Landen die niet kunnen omgaan met internet moeten het maar helemaal afsluiten, betoogt Lazardis. Hij ziet het als zijn taak de betrokken autoriteiten ‘op te voeden’ zodat ze de ‘realiteit van het internet’ beter begrijpen.

De CEO van Research In Motion vindt het oneerlijk dat zijn bedrijf is uitgekozen door buitenlandse overheden om ‘politieke punten te scoren’. Als RIM zou toegeven aan de bezwaren en de autoriteiten een achterdeurtje geeft naar de verzonden informatie, zet het bedrijf zijn reputatie op het spel dat gegevens op de BlackBerry juist goed beveiligd zijn.

In een dinsdag uitgegeven verklaring zegt RIM dat het geen toegang kan geven tot data die met encryptie is beveiligd en dat ook in het verleden aan niemand heeft gegeven. Lazardis zei in het interview wel bereid te zijn na een gerechtelijk aftapbevel de versleutelde data van een bepaalde abonnee af te staan.

Ofschoon de BlackBerry nu in diverse landen een gedeeltelijk verbod – bellen en sms’en blijft wel toegestaan – boven het hoofd hangt, verwacht Lazardis dat RIM het alsnog op een akkoordje kan gooien met de autoriteiten. Dan moet er wel ruimte zijn voor ‘rationele discussie’, stelt hij. RIM praat nu met de toezichthouders van diverse regeringen om ze ervan te overtuigen dat veilige communicatie op internet essentieel is.

De autoriteiten in de VAE hebben de deur op een kier gehouden voor een vergelijk met RIM. Er moet een acceptabele oplossing komen die strookt met de regelgeving in het land, zei de directeur van de telecomwaakhond van de emiraten. RIM sprak woensdag ook met de toezichthouder en 3 telecombedrijven in Saoedi-Arabië. Over de resultaten daarvan is niets bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in