Overslaan en naar de inhoud gaan

Cisco onthult tablet-pc voor zakelijk gebruik

De Cius – uitgesproken ‘see us’ – komt in het eerste kwartaal van 2011 op de markt. In het derde kwartaal van dit jaar beginnen praktijkproeven bij klanten van Cisco. Het is nog niet officieel bekend wat het toestel gaat kosten, maar Amerikaanse media noemen een prijs van minder dan 1000 dollar.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Met de Cius kan de gebruiker e-mailen, chatten, websurfen via Wi-Fi en mobiel internet (3G en straks 4G) en videobeelden in hoge definitie ‘streamen’. Volgens Cisco is het toestel ontworpen om informatie op te vragen en met anderen te delen vanaf iedere locatie in een (draadloos) netwerk. De fabrikant ziet onder meer toepassingsmogelijkheden in de gezondheidszorg, de detailhandel en het onderwijs.

De tabletcomputer van Cisco is gebaseerd op een Atom-processor van Intel. Hij heeft een beeldscherm van 7 inch (18 cm), wat fors kleiner is dan het aanraakscherm van 9,7 inch (24,5 cm) van Apples iPad. Hij is ook lichter: 520 versus 680 gram. De batterij is verwisselbaar en biedt een gebruiksduur van 8 uur. Met behulp van Bluetooth 2.0 en 3.0 kunnen draadloze toetsenborden en headsets worden angesloten.

De vooral op consumenten gerichte iPad heeft geen enkele camera. In de Cius zitten zelfs 2 camera’s, waarvan de ene een resolutie van 5 megapixel heeft. Daardoor kan de gebruiker met het apparaat videogesprekken voeren. De Cius heeft een opslagcapaciteit van 32 GB flashgeheugen. Data en applicaties kunnen ook op een SD-geheugenkaartje worden geplaatst. Cisco wil onafhankelijke softwareleveranciers ertoe verleiden verticale zakelijke toepassingen voor de Cius te ontwikkelen. Die zullen via de Android Market worden aangeboden.

De Cius kan in een dockingstation worden geplaatst waarin een vast telefoontoestel en een luidspreker zit. In die opstelling wordt het toestel een standaard IP-telefoon met mogelijkheden voor beeldgesprekken, videoconferenties en gebruik van ‘collaboration’-applicaties. Het dockingstation ondersteunt een tweede, groter beeldscherm om bijvoorbeeld HD-video’s beter te kunnen bekijken.

In de strategie van Cisco speelt onderlinge samenwerking door middel van video al jaren een belangrijke rol. Het achterliggende motief is dat dergelijke toepassingen hoge eisen stellen aan de achterliggende netwerkinfrastructuur, waardoor Cisco weer meer switches en routers kan verkopen.

De vraag is of het bedrijfsleven zit te wachten op nog een apparaat om toepassingen als videoconferencing te kunnen gebruiken. Sommige analisten verwachten dat zakelijke klanten daarvoor liever een bestaande laptop of een smartphone zullen gebruiken. Voor consumenten lijkt de iPad met zijn grotere scherm en de aantrekkingskracht van Apple een logischer optie.

Gedetailleerde informatie over de Cius staat op de website van Cisco.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in