Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse toezichthouder: netneutraliteit niet nodig

Ofcom licht zijn standpunt toe in een concept beleidsnota die nu voor consultatie aan de Britse markt beschikbaar is gesteld. De toezichthouder constateert dat het ontbreken van regels tot nog toe niet heeft geleid tot klachten of concrete aanwijzingen dat partijen zijn benadeeld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ofcom kiest met het document een volledig andere koers dan zijn Amerikaanse evenknie FCC. Ook de Europese Commissie is een fel verdediger gebleken van gelijkheid en openheid op het internet.

De Britse toezichthouder meent dat de consument zelfs kan profiteren van een meer gelaagd internet. De internetaanbieders moeten immers de kosten voor de netwerkuitbreiding als gevolg van de groei van het dataverkeer ergens terugverdienen. Wanneer zij in geval van netneutraliteit hun uitgaven niet kunnen toeberekenen aan partijen als Google en andere informatie- en applicatieleveranciers, moeten zij worden verhaald op de consument. Het gevolg is dat de consument gaat proberen zijn eigen kosten te drukken. Dat resulteert uiteindelijk in minder gebruik van internet en een minder goed draaiende interneteconomie. Een gelaagd internet kan die situatie voorkomen.

Er moet wel worden voorkomen dat partijen ontstaan met te veel marktmacht, erkent Ofcom. Daarmee komen de consumentenbelangen in gevaar. Maar dat betekent niet automatisch dat overheden nu al maatregelen moeten nemen. De duidelijkheid moet komen van transparantie in de afspraken die internetaanbieders maken met informatie-en applicatieleveranciers, vindt de toezichthouder.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in