Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezondheidsrisico gsm-gebruik blijft onduidelijk

Het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de WHO begon in 2000 een groot onderzoek naar de connectie tussen mobiel bellen en bepaalde soorten hersenkanker. Ruim 10 jaar en 13.000 onderzochte proefpersonen later is het volgens de onderzoekers echter nog steeds onduidelijk of de ongeveer 5 miljard mobiele telefoons in de wereld een verhoogd risico op de aandoening met zich meebrengen. Nader onderzoek zou nodig zijn.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Helemaal onomstreden is de studie overigens niet: grote telefoonbedrijven voorzagen in een kwart van de financiering, aldus de Britse omroep BBC. Volgens de GSM Association, de pleitbezorger van de mobiele telefoon-industrie, bevestigt het onderzoek dat er voor mobiele bellers geen vuiltje aan de lucht is. Het onderzoek sluit aan bij "de enorme hoeveelheid bestaande research die bij herhaling heeft aangetoond dat er geen bewijs is dat mobiel bellen gezondheidsrisico's met zich meebrengt''.

Europese onderzoekers hebben het stokje overgenomen van hun collega's van de WHO. Zij begonnen vorige maand aan een mega-onderzoek naar de langetermijngevolgen van mobiel bellen. De komende 30 jaar worden een kwart miljoen mensen in 5 Europese landen gevolgd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in