Overslaan en naar de inhoud gaan

IPhone OS 4.0 kan meer Apps tegelijk draaien

AppleInsider baseert zijn bericht op uitlatingen van mensen die in het verleden bewezen hebben goed op de hoogte te zijn van de technologische vooruitgang bij Apple. Maar de redactie meldt er eerlijkheidshalve wel bij dat in het verleden geruchten over de introductie van multitasking in eerdere versies van het besturingssysteem van de iPhone onwaar zijn gebleken.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Multitasking is een punt van discussie sinds Apple bij versie 2.0 van het iPhone OS de mogelijkheid opende om software van derden te installeren. Technisch is het feitelijk geen probleem, stelt AppleInsider: in de huidige versie 3.x wordt multitasking volledig ondersteund. En ook gebruikt, bijvoorbeeld voor de telefoonfunctie, de sms-functie, e-mail en een aantal andere door Apple met de iPhone gebundelde applicaties.

Dat dat voor toepassingen uit de App Store niet mogelijk is, is een bewuste beslissing van Apple. Daarvoor heeft het een drietal redenen. De eerste is veiligheid. Door te voorkomen dat meerdere Apps tegelijk draaien, of doordraaien als er een telefoontje binnenkomt, kan een eigenaar niet worden verrast door het uitlokken van oneigenlijke reacties in software die op dat moment niet op het scherm zichtbaar is.

Daarnaast is Apple bang dat het draaien van te veel applicaties tegelijk de accu te snel uitput en ook een te hoog beslag legt op de capaciteit van het systeem; er zou in ieder geval ook een methode ingebouwd moeten worden om prioriteiten te stellen bij het beslag leggen op de afzonderlijke onderdelen van het systeem, en om Apps daarover te laten ‘onderhandelen’.

Ten slotte is ook de vraag, of multitasking op elegante wijze een plaats kan krijgen in het interface van de iPhone. Apple wil absoluut voorkomen dat zijn slimme telefoon eruit gaat zien als een pc op een veel te klein schermpje. Het draaien van meerdere applicaties tegelijk vergt de ontwikkeling van een interface waarmee de gebruiker eenvoudig kan wisselen tussen die Apps. Het mechanisme dat nu wordt gebruikt voor het schakelen tussen telefoontoepassingen die van Apple wel tegelijk mogen draaien – een balkje aan een kant van het scherm – leent zich daar niet voor, concludeert AppleInsider.

Volgens de bronnen van AppleInsider zou Apple zich bij de oplossing van de problemen baseren op interfacetechnologie die het nu al meelevert met zijn besturingssysteem voor de Mac. Welke oplossingen Apple precies overweegt of al gekozen heeft, wilden de insiders nog niet kwijt aan AppleInsider.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in