Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroes: 'Alle Europeanen op breedband in 2013'

Kroes heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van Europarlementsleden, vooruitlopend op een hoorzitting over haar geschiktheid volgende week donderdag. In Nederland is snel internet al wijdverbreid, maar in oostelijke EU-landen als Bulgarije en Roemenië is breedband nog een zeldzaamheid.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Een andere prioriteit van Kroes wordt dat Europeanen makkelijker kunnen kopen op buitenlandse sites. Nu kan dat soms niet wegens problemen met auteursrechten. De VVD'ster wil internet bovendien veiliger maken, onder meer wat betreft videogames. Ze streeft ten slotte ook naar extra steun voor ICT-onderzoek en innovatie.

Kroes zal scherp letten op de tarieven van grensoverschrijdende gsm-gesprekken, sms-jes en mobiel internet, meldde ze vast. In juni komt ze met een tussenrapport. Daarna volgt een volledige herziening. De EU heeft momenteel een maximumprijs gesteld voor sms- en gsm-en van of naar een ander EU-land. De commissaris verwacht daarbij dat de prijs voor grensoverschrijdend mobiel internet zal dalen, zodat mensen geen onverwacht hoge rekeningen meer aantreffen bij thuiskomst uit een ander EU-land.

Daarnaast kondigde ze vast acties aan voor veiliger auto's. Met een zogeheten e-callsysteem kunnen auto's zelf de alarmcentrale 112 melden na een ongeluk. Ze overweegt bovendien regels voor energiezuinigheid van ICT-systemen.

Kroes is in november door de Nederlandse regering voorgedragen voor een nieuwe termijn als EU-commissaris. Voorzitter José Manuel Barroso gaf haar de verantwoordelijkheid voor Digitale Agenda. Ze begint die taak formeel in februari, als het Europees Parlement op 26 januari instemt met de leden voor de nieuwe Europese Commissie. Kroes is momenteel nog belast met de EU-regels voor Concurrentie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in