Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zet gezondheidssticker op mobieltje'

Harde aanwijzingen voor negatieve effecten van mobiel bellen op de gezondheid zijn er niet. Toch duiken er regelmatig onderzoeken op die waarschuwen voor de risico’s van het concentreren van elektromagnetische straling zo dicht bij het hoofd. Daarnaast wijzen sommige onderzoekers erop dat mobiel bellen nog te kort in zwang is om eventuele schadelijke effecten op de langere termijn te kunnen detecteren.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Die overwegingen waren onlangs voor de Franse gezondheidsdienst nog reden om te pleiten voor terughoudendheid bij het gebruik van apparatuur die draadloos communiceert.

De Amerikaanse volksvertegenwoordiger Andrea Boland wil dat er op verpakkingen en de telefoons zelf expliciet wordt gewaarschuwd voor het mogelijke gevaar, met daarbij het advies dat vooral zwangere vrouwen en kinderen de telefoon zelf niet bij het hoofd moeten houden. Boland zelf gebruikt haar mobieltje altijd met een losse luidspreker, en zet het apparaat alleen aan als ze bereikbaar moet zijn.

Op de telefoons zou een permanente waarschuwing aangebracht moeten worden in zwarte letters, met in rode letters het woord ‘WARNING’, vindt Boland. Naast de waarschuwing zou in kleur een plaatje van de hersenen van een kind afgebeeld moeten worden.

In San Francisco ligt een minder vergaand voorstel om bellers te informeren. Daar wil men fabrikanten van mobiele telefoons verplichten, op de verpakking - even groot als de prijs - te vermelden hoeveel elektromagnetische straling het apparaat in kwestie absorbeert.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in