Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet kiest open source voor overheidssite

Heemskerk (zie foto) kreeg een rapport overhandigd van het Centraal Planbureau (CPB) dat stelt dat de overheid er goed aan zou doen vaker te kiezen voor de open source software om innovaties op dat gebied te stimuleren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Om de innovatie aan te jagen, kan het nuttig zijn voor de overheid om open software te stimuleren, aldus het CPB. Dat kan door zelf als grote klant te kiezen voor de open producten of er bij aanbestedingen de voorkeur aan te geven.

Heemskerk is het daar mee eens en hoopt dat de keuze voor open software de overheid op termijn veel geld gaat besparen. "Door onwetendheid missen we nu kansen voor innovatieve bedrijven en laten we mogelijkheden om geld te besparen liggen."

Volgens Heemskerk laat de overgang naar open-sourcesoftware door het Octrooicentrum Nederland zien dat overstappen "helemaal niet zo ingewikkeld is".

Microsoft Nederland laat in een reactie weten tevreden te zijn met het onderzoek van het CPB omdat het ook aantoont dat open source niet per definitie de voorkeur moet hebben. CPB: "Als in de ontwikkelingsfase dure expertise ingekocht moet worden, zoals grafisch artwork bij games, dan biedt eigendomssoftware meer mogelijkheden om de vooraf gemaakte kosten terug te verdienen."

Volgens Microsoft is het CPB-rapport een stuk genuanceerder dan het eerdere actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV), en toont het aan dat het ook voor eigendomssoftware kan leiden tot innovatie en economische waarde. De overheid zou daarom "meer genuanceerd" beleid moeten voeren, aldus Microsoft Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in