Overslaan en naar de inhoud gaan

Google straft weinig informatieve sites

Het bespelen van Googles zoekalgoritme is een industrie op zich geworden. Een positie bij de eerste drie op een resultatenpagina is van enorm belang voor de bezoekersaantallen. Bij incidenten met de warenhuizen Overstock.com en J.C. Penney bleek de afgelopen weken hoe creatief sommige 'search engine optimalisation'-specialisten kunnen zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar er zijn ook uitbaters van zogeheten contentboerderijen, sites die hun bestaansrecht ontlenen aan het massaal genereren van artikelen die in eerste instantie bedoeld zijn om verkeer binnen te harken. Die artikelen blinken eerder uit in de manier waarop ze toegeschreven zijn op vindbaarheid door Google dan door de informatie die ze toevoegen aan wat al op internet beschikbaar is.

Afbreuk aan Google
Voor Google doen dat soort activiteiten juist afbreuk aan de waarde van zijn zoekmachine voor gebruikers. Illustratief voor het probleem is een observatie van Experian Hitwise, onlangs. Dat onderzoeksbureau constateerde onlangs dat gebruikers van Google minder vaak een link op een pagina met zoekresultaten openen dan gebruikers van Microsofts Bing.

Google past zijn algoritmes op regelmatige basis aan. Maar nu is een ingrijpender wijziging aangebracht om websites die inhoudelijk van weinig waarde zijn, naar de lagere regionen te verbannen. Amit Singhal en Matt Cutts schrijven op het Google-blog, dat de jongste wijziging in het algoritme effect zal hebben op de uitkomst van 11,8 procent van de zoekresultaten die Google verwerkt.

Aanpassing blijkt effectief
De wijziging maakt geen gebruik van informatie van de 'Personal Blocklist' die Google onlangs introduceerde voor gebruikers van zijn browser Chrome. Google heeft wel bekeken in hoeverre zijn wijziging spoort met de ‘voorkeuren’ van Chrome-gebruikers die die blokkeeroptie gebruiken. Volgens Singhal en Cutts deklasseert zijn vernieuwde algoritme 84 procent van de sites waar Personal Blocklist-gebruikers geen behoefte aan blijken te hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in