Overslaan en naar de inhoud gaan

Google introduceert onzichtbare apps

Google Background Apps zijn bedoeld om de ervaring van de gebruiker van de Chrome-browser te verbeteren. Background apps kunnen bijvoorbeeld in de achtergrond zorgen dat informatie in de browser periodiek wordt ververst. Ook kan een achtergrond-app alvast pagina's renderen zodat op het moment dat de browsergebruiker zo'n pagina wil openen, deze onmiddelijk op het scherm staat. Ook zou de browser berichten als het ware kunnen 'pushen' wanneer ze beschikbaar komen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe functionaliteit heeft natuurlijk wel een prijs. De activiteiten kosten processorcapaciteit zonder dat de gebruiker daar opdracht toe geeft. De ontwikkelaars van achtergrond-apps zullen daarom hun code zo moeten programmeren dat de hoofdactiviteit altijd voorrang krijgt.

Websites kunnen geen background app starten
Ook levert de achtergrond-app potentieel een risico op. Doordat de eindgebruiker geen zicht heeft op de apps kunnen ongewenste acties worden gestart. Google heeft daarom het openen van een background-app alleen mogelijk gemaakt voor apps en extensies. Reguliere websites hebben niet de mogelijkheid een background-app aan te roepen.

Google heeft stilletjes al in enkele bèta-versies van Chromium en Chrome geëxperimenteerd met de background-apps. Nu geeft het bedrijf een duidelijke toelichting op de plannen. Google heeft ook een voorbeeld van de werking van een achtergrond-app beschikbaar gesteld. Van dit 'boek van de dag' komt regelmatig automatisch een nieuwe versie binnen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in