Overslaan en naar de inhoud gaan

Duits ministerie stapt af van Linux-desktop

Als belangrijkste reden voor de terugkeer naar een bedrijfseigen besturingssysteem, vermoedelijk Windows, geven bronnen rondom het ministerie aan 'de interoperabiliteit met andere departementen'. Het ministerie stopt ook met het gebruik van opensource-kantoorapplicaties. Een groep Duitse parlementariërs heeft de Bondsregering vragen gesteld over de voorgenomen stap van het ministerie.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Het grote voorbeeld haakt af
Lange tijd gold het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken als lichtend voorbeeld van een grote overheidsorganisatie die al in 2002 begon met de invoering van GNU/Linux. Het nam ook een aantal andere opensource-applicaties in gebruik. In 2009 werd de operatie afgerond. Dat het ministerie iets meer dan een jaar later teruggaat naar Windows, is een klap voor voorstanders van het gebruik van opensourcesoftware.

Ondanks behaalde kostenvoordelen
De kosten die het ministerie in 2005 maakte voor het beheer van de opensourcedesktops waren aanzienlijk lager dan de kosten die door andere departementen voor beheer werden gemaakt. In 2005 betaalde het ministerie 1190 euro per werkplek, terwijl andere departementen in dat jaar het dubbele of meer betaalden.

Alle servers die het ministerie in gebruik heeft, draaien op opensourcesoftware. Het beheer daarvan kost 17 miljoen euro. Volgens het ministerie zouden de kosten daarvan, wanneer bedrijfseigen software was gebruikt, oplopen tot 100 miljoen euro. 80 procent van de werkplekken van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevindt zich in consulaten en ambassades in het buitenland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in