Overslaan en naar de inhoud gaan

Met Live ID komt Windows 8 los van de pc

Dat blijkt uit de jongste bijdrage op het Building Windows 8-blog, deze keer van Kate Frigon, hoofd van het team ontwikkelaars dat zich concentreert op de gebruikerservaring.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Instellingen, apps ook elders beschikbaar
Windows 8 biedt dezelfde inlogprocedures die al sinds jaar en dag bekend zijn van Windows op de desktop. Maar door de inlogprocedure te combineren met Windows Live ID kun je buiten de grenzen van een individuele pc of tablet treden. Het voordeel daarvan is dat instellingen direct beschikbaar zijn op een andere pc, dat voor het Metro-interface ontwikkelde apps meteen beschikbaar zijn, inclusief de instellingen en de laatste status, dat legitimatiegegevens voor apps en websites slechts eenmaal ingegeven hoeven te worden en dat automatisch ingelogd kan worden op apps en diensten die Windows Live ID voor authenticatie gebruiken.

De eigenaar van een pc kan daarbij vooraf zelf instellen, welke aspecten van zijn Windows 8-omgeving op verschillende apparaten wordt gesynchroniseerd. Wat de opslag van gegevens betreft, zoals favorieten, browsegeschiedenis, of legitimerende gegevens wordt dat per sessie gevraagd, zodat eenvoudig onderscheid kan worden gemaakt tussen het werken op een tweede pc van jezelf en een pc van een derde. Voor bedrijfs-pc’s kan daarbij ook de beheerafdeling regels uitvaardigen ten aanzien van gegevens die medewerkers wel en niet kunnen synchroniseren met hun persoonlijke Windows 8-account.

Veiligheid geborgd
Microsoft heeft verschillende maatregelen genomen om de veiligheid bij gebruik van deze optie te borgen. Gebruik van een sterk wachtwoord is verplicht. Er dient bovendien naast een emailadres een tweede identificerend gegeven geleverd te worden. Zoals een tweede e-mailadres, een mobiel telefoonnnummer of een vraag waarop alleen de eigenaar van het account het antwoord weet. Dit tweede identificerende gegeven wordt gebruikt wanneer op een pc voor het eerst gebruikt wordt gemaakt van de roaming-faciliteit. Het verkeer dat gebruik van deze optie genereert, wordt bovendien versleuteld over de lijn gezet. Profielgegevens worden niet gedeeld met de Windows-pc, en worden niet zonder toestemming vrijgegeven aan apps.

Voordeel is wel dat je in deze constructie niet zo onthand bent als je je wachtwoord vergeet als bij een standalone-implementatie. Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je dat via https://login.live.com resetten. Windows Live ID is ook voorzien van een aantal beveiligingsfuncties die de mogelijkheden van gebruik van deze optie op andere pc’s inperken, als er iets verdachts aan de hand lijkt. Dat wordt pas opgeheven als de eigenaar zich volledig heeft geïdentificeerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in