Overslaan en naar de inhoud gaan

Alternatief voor OpenOffice.org timmert aan de weg

The Document Foundation ontstond in 2010. De initiatiefnemers voelden zich geremd door de afhankelijkheid van één grote commerciële partij: eerst Sun, en na de overname daarvan Oracle. De indruk bestond ook dat die afhankelijkheid andere bedrijven en ook sommige onafhankelijke ontwikkelaars kopschuw maakte om een bijdrage te leveren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

5 miljoen regels code
Sinds zijn oprichting heeft The Document Foundation ruim 5 miljoen regels code toegevoegd danwel gewijzigd aan de codebasis van zijn variant van OpenOffice.org. Dat gebeurde in zo’n 25.000 bijdragen van 330 medewerkers. “The Document Foundation heeft in het eerste jaar meer ontwikkelaars met bijdragen aangetrokken dan het OpenOffice-project in zijn eerste decennium", citeert het persbericht ter gelegenheid van 1 jaar LibreOffice Norbert Thiebaud. Thiebaud is sinds het begin betrokken bij LibreOffice en is nu lid van het TDF Engineering Steering Committee. Volgens Thiebaud is de aanwas te danken aan een heel open houding naar nieuwkomers, de copyleft licentie en het feit dat niet wordt gevraagd om afstand te doen van het auteursrecht.

7,5 miljoen downloads
The Document Foundation heeft op eigen servers 6 miljoen downloads geregistreerd, en via externe websites nog eens 1,5 miljoen. De stichting schat dat dat goed is voor zo’n 10 miljoen installaties bij gebruikers, en merkt daarbij op dat een strenger criterium voor downloads wordt gehanteerd dan OpenOffice.org doet. Dat telt alle hits op de mirrorsites als downloads; bij die telwijze zou LibreOffice 22 miljoen maal gedownload zijn, stelt The Document Foundation

In deze cijfers zijn de Linux-gebruikers niet begrepen. LibreOffice wordt sinds begin dit jaar meegeleverd met nieuwe en bijgewerkte Linux-versies. The Document Foundation schat dat die distributiestroom goed is voor nog eens 15 miljoen gebruikers.

Die 25 miljoen is niet het eindstation, als het aan The Document Foundation ligt. Voor het eind van het decennium moet het aantal gebruikers op ten minste 200 miljoen staan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in