Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgevers boos over voorwaarden Apple

Het Amerikaanse bedrijf heeft onlangs een update van een NRC-applicatie voor de iPad geweigerd, omdat NRC Handelsblad en nrc.next combinatie-abonnementen aanbieden waaraan de uitvinder van de iPad niets verdient.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

NRC Media heeft tot 31 maart de tijd om zich aan de verscherpte regels te houden, anders verdwijnen de kranten mogelijk uit de onlinewinkel van Apple. Ook verliezen abonnees van de papieren kranten waarschijnlijk per 1 april het recht om de digitale versies gratis via de iPad te lezen, meldde uitgever Han-Menno Depeweg van NRC Digitaal.

De Tweede Kamerfractie van de VVD drong vrijdag aan op een spoedonderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit bij minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. "Op zijn minst wordt de schijn gewekt van machtsmisbruik. Het is hoogst onwenselijk dat Apple tusen de uitgever en de abonnee gaat zitten", zei Kamerlid Joost Taverne. De VVD spreekt van monopoliepraktijken door Apple.

Ook in België klagen uitgevers. Kranten van De Persgroep Nederland hebben minder last van de regels. De Volkskrant en Het Parool verkopen alleen digitale nummers los via de App Store en verkopen daarnaast digitale abonnementen waar Apple van meeprofiteert. Ze kennen geen combinatie-abonnementen buiten Apple om. Volgens hoofdredacteur Philippe Remarque stopt de Volkskrant op 31 januari met het gratis aanbieden van de iPadversie aan gewone abonnees.

Het Financieele Dagblad (FD) is nog niet geïnformeerd door Apple. "Mocht Apple het model veranderen, dan zullen we e-papers voortaan via een browser aanbieden. Ook verwacht ik dat uitgevers hun investeringen zullen verplaatsen naar overige digitale alternatieven en Apple in de toekomst alleen nog maar gebruiken voor de losse verkoop, anders is het veel te duur", aldus uitgever Joris Van Lierop van het FD.

Ook Depeweg oppert dat iPad-gebruikers de digitale NRC dan maar via een website moeten benaderen. Hij heeft nog niet uitgerekend hoeveel het NRC Media gaat kosten om aan de eisen van Apple te voldoen. "Het gaat om heel veel geld, dat is zeker."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in