Overslaan en naar de inhoud gaan

Topman Red Hat hekelt hype rond cloud

De hoogste baas van Red Hat erkende dat de prognoses van marktonderzoekers over de groei van cloud computing uitermate zonnig zijn. Tegelijk vertellen veel CIO's van klanten hem dat er erg veel 'gebakken lucht' over de cloud wordt verkocht. Etiketten als 'cloud-ready' en 'cloud-enabled' kun je kennelijk bijna overal opplakken, zei Whitehurst schamper, terwijl achter hem plaatjes van een beker popcorn en een toiletrol werden geprojecteerd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Oracle krijgt veeg uit de pan
Een met name door Whitehurst aangehaalde boosdoener in dit opzicht is Oracle. Dat bedrijf lanceerde in september 2010 nieuwe hardware die nodig zou zijn om cloud computing te managen, onder de naam 'Cloud in a box' – de cloud in een kastje. "Noemden we dat vroeger niet gewoon een server?" vroeg de president en CEO van Red Hat zich hardop af.

Klanten namen voortouw, niet IT-leveranciers
De reden dat de term cloud zo 'wolkig' is, is volgens Whitehurst dat IT-leveranciers zelf geen leidende rol hebben gespeeld in deze ontwikkeling. Het waren klanten, grote gebruikers, die het voortouw namen. Zij zochten een oplossing voor het beheersbaar houden van hun reusachtige datacenters.

Whitehurst verkondigde in zijn keynote speech dat cloud computing zonder open source niet zou kunnen bestaan. Drie principes moeten volgens hem aan de basis liggen van de cloud: onderlinge samenwerking (collaboration), transparantie en keuzevrijheid.

Nieuwe strijd rond hypervisors dreigt te ontstaan
De CEO van Red Hat meent dat de IT-industrie zich op een tweesprong bevindt. Nadat in de voorbije periode Microsoft de grote winnaar was op de markt voor besturingssystemen, dreigt nu een nieuwe veldslag te worden gevoerd rond hypervisors voor virtualisatie. "Dat spel zal bepalen of je een volgende Microsoft kiest, of dat je dankzij open source niet aan één leverancier voor je infrastructuur vastzit", voorspelde Whitehurst.

Cloud-specifieke API's houden klant gevangen
Een tweede door Whitehurst gesignaleerd probleem is dat clouds hun eigen sets van applicatieprogramma-interfaces beginnen te ontwikkelen. Een voorbeeld is volgens hem Amazon EC2. Het kan voor een klant op zich prima werken om applicaties bij Amazon in de cloud te laten draaien, maar ze moeten wel beseffen dat ze daar niet meer wegkomen, aldus Whitehurst. "Je kunt je applicaties niet meer verplaatsen naar bijvoorbeeld IBM of NTT. Als clouds zich zó ontwikkelen, gaan we terug naar de jaren tachtig. Het is de vraag wie daarvan de vruchten plukt: jij of je cloud-leverancier." De komende 24 maanden zullen volgens Whitehurst bepalen welke kant het met cloud computing opgaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in