Overslaan en naar de inhoud gaan

Browser RockMelt draait om sociale netwerken

Het uitgangspunt van het bedrijf RockMelt en de gelijknamige browser is dat de internetgebruikers tegenwoordig hoofdzakelijk actief zijn binnen sociale netwerken zoals FaceBook en Twitter en daarnaast maar een klein aantal favoriete websites regelmatig bezoeken. Sterker nog, de nieuwe browser is alleen toegankelijk voor leden van FaceBook. Dat zijn er inmiddels zo’n 500 miljoen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Browser vinding van Netscape-ontwikkelaar
RockMelt is het geesteskind van Marc Andreessen, de man die eerder aan de wieg stond van Netscape. Samen met zijn investeringspartner Ben Horowitz leverde hij het leeuwendeel van RockMelts startfinanciering van 10 miljoen dollar. Andreessen zit zowel in de raad van commissarissen van RockMelt als die van FaceBook. De dagelijkse leiding van RockMelt laat hij over aan chief executive officer (CEO) Eric Vishria en chief technology officer (CTO) Tim Howes.

De gelijkenis tussen RockMelt en Chrome is groot. Een belangrijk verschil is de indeling van het scherm. RockMelt heeft kolommen, met uiterst links fotootjes van de favoriete FaceBook-contacten. In de rechterkolom staan pictogrammen van de favoriete websites (bookmarks) van de gebruiker, met een automatische melding als er updates op deze sites zijn gepubliceerd. Er is ook een zoekvenster voor Google.

Eigen profiel bij opstarten
Doordat RockMelt zich deels ‘in de cloud’ bevindt, heeft de gebruiker na het inloggen zijn eigen profiel inclusief voorkeursinstellingen, bookmarks en dergelijke op een willekeurige pc beschikbaar. Deze profielen worden op een centrale server opgeslagen. De browser zelf moet echter wel lokaal worden geïnstalleerd. RockMelt ondersteunt moderne webstandaarden als HTML5 en CSS3.

RockMelt is gebaseerd op Chromium, een opensourceproject dat op initiatief van Google is opgezet. Ook de browser Chrome en het besturingssysteem Chrome OS zijn van dit project afgeleid.

Alleen voor genodigden
Vooralsnog is RockMelt alleen op uitnodiging – die online kan worden aangevraagd - beschikbaar. Andreessen streeft kennelijk niet direct naar een groot marktaandeel, want hij noemt in eerste instantie 1 miljoen gebruikers als streefaantal.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in