Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft naar de cloud met Office 365

Office 365 is de tweede generatie van Microsofts initiatief voor cloud computing. De eerste generatie staat bekend als Business Productivity Online Suite (BPOS) en is nog gebaseerd op de 2007-versies van Office, Exchange en SharePoint. De nieuwe versie heeft de 2010-versies van deze pakketten als fundament. Bovendien is het aanbod uitgebreid met de Office Web Apps. Een ander nieuw onderdeel is Lync, de opvolger van Office Communications Server.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Met zijn cloudapplicaties ondersteunt Microsoft de 3 meest gebruikte webbrowsers: Internet Explorer (versies 7, 8 en straks 9), Firefox van Mozilla en Safari van Apple. Opmerkelijk genoeg noemde Chris Capossela van de Office-divisie dinsdag ook Chrome van Google, dat officieel niet wordt ondersteund maar in de praktijk wel werkt. Office 365-gebruikers met een smartphone kunnen mobiel bij hun e-mail en agenda, mits het toestel ActiveSync ondersteunt.

Microsoft noemt als belangrijk voordeel van zijn cloudaanbod dat de gebruiker online altijd over de allerlaatste versie van de software beschikt. Ook staat de beveiliging op een veel hoger niveau dan in het doorsnee-datacenter van een bedrijf. Microsoft heeft een speciale website geopend die uitgebreide informatie geeft over Office 365.

Versies voor kleine bedrijven en grote ondernemingen

Er komen 2 versies van Office 365 op de markt, die samen de hele markt van de 'bakker om de hoek' tot de grootste multinational bestrijken. Nieuw is dat Microsoft naast het aanbod voor middelgrote en grote ondernemingen, de overheid en het onderwijs (Office 365 Enterprise) ook een versie voor kleine bedrijven zal aanbieden, tot zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) aan toe. De bovengrens ligt bij 25 gebruikers, al is de mkb-versie volgens Hans van der Meer van Microsoft Nederland in staat maximaal 50 personen te ondersteunen. Het 'one size fits all'-pakket kost 5,25 euro per gebruiker per maand.

Bij de enterprise-versie kunnen klanten naar behoefte voor een groot aantal varianten kiezen. De goedkoopste variant, met alleen simpele e-mail, kost 1,75 euro per gebruiker per maand. De prijs kan oplopen tot 22,75 euro per maand indien een bedrijf ook zaken als voice mail, sociale netwerken, videoconferencing, extranetten, webportalen en 24-uurs ondersteuning wenst. Er komen speciale versies voor het onderwijs (voorheen live@edu genaamd) en voor de overheid.

Het is met Office 365 mogelijk ook binnen een bedrijf te differentiëren naar functionaliteit en bepaalde afdelingen en gebruikers meer mogelijkheden te geven dan andere. Microsoft geeft als voorbeeld arbeiders op de fabrieksvloer, die alleen basale e-mail hoeven te hebben. Het andere uiterste is de raad van bestuur, die de meest uitgebreide versie kan krijgen.

Offline-versie van Office Pro Plus in uitgebreide versie

Bijzonder is dat Microsoft in zijn cloudaanbod voor het eerst een downloadbare versie van de complete Office professional Plus-bundel heeft opgenomen. Deze wordt lokaal geïnstalleerd en geïntegreerd met de cloudversies van Exchange en SharePoint.

Met de naam ‘Office 365’ wil Microsoft aangeven dat de software 365 dagen per jaar online beschikbaar is. Het bedrijf garandeert een beschikbaarheid van minimaal 99,9 procent en geeft de klant geld terug als de uptime niet aan deze norm voldoet.

Nu bètatests, levering 1e kwartaal 2010

De levering van Office 365 begint ergens in het eerste kwartaal van 2011. Een exacte introductiedatum is nog niet bekend. Microsoft wil eerst de resultaten afwachten van een nu begonnen bètatestprogramma in 13 landen. Nederland hoort daar niet bij. In Europa kunnen gebruikers in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje de bètaversie op de proef stellen.

Office 365 for Small Business heeft de volgende kenmerken:

  • 1 tot 25 gebruikers
  • geen IT-kennis vereist
  • 99,9% beschikbaar, geld-terugregeling
  • mobiele e-mail en agenda
  • openbare website
  • teamsites (intranet)
  • videoconferencing
  • Office Web Apps
  • 5,25 euro per gebruiker per maand



Office 365 for Enterprise biedt onder andere:

  • hetzelfde platform voor alle gebruikers
  • eenmalige log-in
  • Office Pro Plus als abonnement
  • Office Web Apps
  • sociale netwerken
  • teamsites (intranetten)
  • archivering van e-mail
  • voicemail in je inbox
  • audio- en videoconferencing
  • 1,75 tot 22,75 euro per gebruiker per maand
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in