Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps nemen het niet zo nauw met privacy

Bij een test van 30 willekeurige Android-apps bleek de helft ongevraagd de gps-gegevens en het telefoonnummer door te geven. Bij de 57 populairste applicaties voor de iPhone geeft ruim twee derde persoonlijke informatie door zonder om toestemming te vragen of daarvoor te waarschuwen. Dat constateert Eric Smith van de Bucknell Univerisity in Lewisburg, Pennsylvania.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Koppeling apparaat-ID aan persoons-ID

Bij de iPhone-apps steekt het probleem in de ‘unique device identifiers’ (UDID). Dat zijn strings van 40 cijfers en letters die het apparaat identificeren, en onversleuteld worden gecommuniceerd. Veel leveranciers zijn in staat om die UDID te koppelen aan de identiteit van de eigenaar, soms wordt de naam van de eigenaar ook samen met de UDID doorgegeven. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld bij Amazon.com.

Volgens Smith is dat zowel uit privacy-overwegingen als om redenen van beveiliging ongewenst. De app-eigenaren kunnen zo allerhande informatie over webbezoek, app-gebruik en fysieke lokatie van de eigenaar van een toestel verzamelen. Omdat de gegevens onversleuteld ‘over de lijn’ gaan, kunnen ze namelijk relatief makkelijk worden afgeluisterd.

Risicobewust apps gebruiken

Gebruikers kunnen zich hier niet tegen verweren. Apple biedt geen mogelijkheden om applicatiecookies te verwijderen of de UDID te maskeren. Smith raadt iedereen – en met name potentiële zakelijke gebruikers- dan ook aan om goed af te wegen of ze de risico’s die app-gebruik met zich meebrengt, willen lopen. Smith heeft zijn rapport online gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in