Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft: Silverlight is niet dood

Voormalig Microsoft-medewerker Scott Barnes twitterde vorige week de wereld in dat er binnen Microsoft een discussie was losgebarsten over de toekomst van Silverlight. Ook bij het uitgebreidere grafische subsysteem Windows Presentation Foundation voor desktoptoepassing – waarop Silverlight is gebaseerd - zouden vraagtekens zijn gezet. Aanstichters van de discussie zouden de ontwikkelaars van Internet Explorer 9 zijn.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In IE9 speelt HTML5 een centrale rol, en het IE-ontwikkelteam zou er voorstander van zijn om HTML5 ook een centrale rol toe te kennen bij de grafische weergave buiten de browser. Barnes – voorheen betrokken bij de ontwikkeling van Silverlight – ontleende zijn informatie aan discussies met ex-collega’s tijdens een trainingssessie van meerdere dagen bij Microsoft.

Guthrie weerspreekt de stelling dat er discussie is niet, maar wijst er per tweet op dat er momenteel 200 man werken aan de verdere ontwikkeling van Silverlight en Windows Presentation Foundation. Daarmee weerspreekt hij Barnes’ stelling dat er in de WPF-arena geen ontwikkeling meer plaatsvindt. Ook wijst Guthrie op de rol die Silverlight speelt in Windows Phone 7.

Analisten menen dat er toch meer aan de hand is dan Guthrie loslaat. Tim Anderson, die de tweets van Guthrie als eerste opmerkte, wijst op het ontbreken van cross-platformfunctionaliteit in Silverlight. Op dit moment, terwijl de populariteit van iPhone, iPad en Android-toestellen explosief groeit, is Silverlight alleen een Windows- en Mac-desktopoplossing, constateert Anderson.

Gavin Clarke zet in The Register vraagtekens bij de manier waarop productmanager Brad Becker Silverlight eerder deze maand ‘aanprees’. Silverlight is niet bedoeld om HTML5 te vervangen, maar om ‘premium’- ervaringen te kunnen aanbieden, schrijft Becker. Het is volgens Clarke opmerkelijk dat Becker Silvelight niet neerzet als vervanger van HTML5. Ook Beckers verdere onderbouwing van de voordelen van Silverlight is niet al te sterk, meent Clarke. En in het licht van de berichten die Barnes de wereld in twitterde, rijst ook de vraag waarom Becker überhaupt een verdediging van Silverlight publiceerde, begin september.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in