Overslaan en naar de inhoud gaan

Doek valt voor Windows XP bij Dell

Het schrappen van Windows XP als optie bij het bestellen van een pc blijkt uit een blog op de website van Dell. Een medewerker met de bijnaam Faith C schrijft op het Direct2Dell-blog dat Dell net als andere systeembouwers binnenkort niet langer in staat zal zijn om systemen af te leveren met XP Professional of XP Home.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Faitch C verwijst naar Brandon LeBlanc van Microsoft. Die kondigde in juni op zijn blog aan dat 22 oktober definitief het doek valt. LeBlancs opmerkingen betroffen XP Home op netbooks, het laatste bastion van XP op de consumentenmarkt. Oorspronkelijk bereikte Windows XP al in 2008 de status ‘end of life’, maar na bezwaren van klanten besloot Microsoft het leven van zijn al in 2001 geïntroduceerde besturingssysteem flink te rekken.

Dell heeft ervoor gekozen in september al 'voorbereidingen' te treffen om XP niet meer als optie bij nieuwe pc's aan te bieden. Uit een bijgevoegde uitleg over de XP Mode van Windows 7 blijkt dat 1 oktober de laatste dag is waarop klanten een pc met Windows XP voorgeïnstalleerd kunnen bestellen.

De blogger wijst erop dat gekwalificeerde klanten na 22 oktober nog steeds systemen met Windows XP Home, XP Professional of XP Tablet kunnen kopen via een speciale maatwerkafdeling van Dell, de Custom Factory Integration (CFI). Ze moeten wel eerst contact met Dell opnemen om te horen of ze hiervoor in aanmerking komen. Een alternatief is het gebruik van de genoemde XP-modus van Windows 7. XP Mode is alleen beschikbaar voorWindows 7 Professional, Enterprise en Ultimate.

Faith C noemt het belangrijk dat Dell van plan is de ondersteuning van stuurprogramma’s (drivers) voor Windows XP te blijven bieden tot december 2012.

De blogger van Dell verzuimt te vermelden dat gebruikers ook zelf handmatig Windows XP kunnen installeren na ontvangst van nieuwe pc’s waarop Windows 7 is voorgeïnstalleerd. Daarvoor kunnen ze een dvd met Windows XP bestellen. Deze optie maakt deel uit van het 'downgraderecht' dat al bestond voor Windows Vista Business en Ultimate en van kracht blijft gedurende de hele levenscyclus van Windows 7.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in