Overslaan en naar de inhoud gaan

TomTom: 'Brussel heeft verkeersinfarct'

TomTom leest de gegevens van zijn navigatiesystemen periodiek uit, om de voorspelling van de reisduur beter te maken. De gegevens zijn nu ook gebruikt om een verkeersprofiel voor Europa samen te stellen. Bij de verwerking van de meetgegevens is alleen gekeken naar steden met meer dan 500.000 inwoners.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het blijkt dat de situatie in Rotterdam (op plaats 12) erger is dan die in Amsterdam. Laatstgenoemde staat op een 15e plaats in de fileranglijst. De meetgegevens zijn geëxtraheerd uit de database met reële reistijden die door TomTom wordt bijgehouden.

De navigatiesystemen registreren de rijsnelheden en de geografische lokaties. Die gegevens worden geanonimiseerd opgenomen in de database. Bij normaal gebruik dienen de gegevens voor het voortijdig signaleren van opstoppingen zodat de gebruikers van een navigatiesysteem tijdig een andere route kunnen nemen.

Dat Londen zo hoog in de lijst staat, is verwonderlijk, aangezien de gemeente een aantal jaar geleden een speciale belasting heeft ingevoerd. Chauffeurs die de stad in willen, betalen daar 8 pond sterling per keer voor. Volgens de gegevens van TomTom slibt de stad ondanks die ontmoediging toch geregeld dicht.

De 'blije rijders', zoals TomTom dat noemt, wonen in Spanje en de Scandinavische landen. Er staan maar drie Scandinavische steden in de top-20. Ook Spanje komt sporadisch voor in de lijst. De definitie van 'file' in dit verband is een situatie waar minder dan 70 procent van de voertuigen kan rijden met de toegestane snelheid.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in