Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows XP raakt uit de gratie bij bedrijven

Het gevoel dat Windows XP een prima besturingssysteem is dat gewoon doet wat het moet doen, begint weg te ebben. Dat zei Diana Hagglund, analist bij Dimensional Data, tegen Computerworld. Het rapport is opgesteld in opdracht van Kace, een dochter van Dell.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoeksbureau ondervroeg in januari 900 IT-professionals. Van hen maakt 40 procent zich meer zorgen over de risico’s van het vasthouden aan Windows XP dan over de risico’s van een overstap naar Windows 7.

De overige 60 procent ziet juist meer op tegen de kosten en energie die ze in de migratie naar Windows 7 zouden moeten steken. Dat is nog altijd een meerderheid, maar bij de vorige peiling in april 2009 lag de verhouding veel schever. Toen hield nog 72 procent vast aan Windows XP en zag slechts 28 procent meer voor- dan nadelen in Windows 7.

Het toegenomen vertrouwen in Windows 7 is de belangrijkste factor voor de groeiende desertie door zakelijke XP-gebruikers, meent Hagglund. “Het gevoel over Windows 7 is heel positief, in het bijzonder vergeleken met Vista.” In april 2009 had nog 67 procent van de IT-professionals bedenkingen tegen Windows 7, nu nog 56 procent. De verschuiving zou vooral veroorzaakt zijn doordat Windows 7 sinds oktober echt beschikbaar is, zodat men het product thuis kan uitproberen.

Ook de aard van de pijnpunten is in driekwart jaar veranderd. Vorig jaar april maakte 62 procent zich zorgen over de stabiliteit van Windows 7, nu nog 41 procent. Het aandeel van degenen die vraagtekens zetten bij de performance daalde van 47 naar 25 procent.

Van de ondervraagde IT-professionals vindt 46 procent het niet nodig te wachten op het eerste service pack voordat ze Windows 7 uitrollen in hun organsiatie. Hagglund vindt dat een ‘schokkend’ hoog percentage, gezien het feit dat het tot dusver een vuistregel is in veel bedrijven om te wachten op SP1 voordat ze een nieuw besturingssysteem durven te implementeren.

Het loslaten van Windows XP kan in een stroomversnelling komen naarmate het stopzetten van de ondersteuning door Microsoft dichterbij komt. De periode van ‘extended support’ van Windows XP eindigt in april 2014. Dan komen geen nieuwe beveiligingsupdates meer beschikbaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in