Overslaan en naar de inhoud gaan

Toshiba stopt vertaalcomputer in mobieltje

Het systeem herkent aan gesproken woorden de taal en kan de inhoud van de zin ontleden. Vervolgens wordt die zin vertaald met statistische of regelgebaseerde machinevertaling. De eerste methode maakt gebruik van waarschijnlijkheid en woordvolgorde om tot de vertaling te komen, de tweede hanteert een database met voorbeeldzinnen en –zinsdelen om betekenissen te vinden. Na vertaling wordt de zin hoorbaar gemaakt met een spraaksynthesizer.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het systeem is een aangepaste versie van een pc-toepassing die Toshiba in Japan op de markt brengt. Voor de mobiele telefoon moest die software worden aangepast. Dat had onder andere te maken met de beperking die Windows Mobile oplegt: per proces is maar 32 megabyte geheugen beschikbaar. Daarnaast zijn processors in mobiele telefoons in de regel minder krachtig dan die in pc’s. Toshiba’s TG01, waarop de vertaalsoftware gedemonstreerd werd, draait bijvoorbeeld op een 1 gigahertz-processor van Qualcomm.

De belangrijkste aanpassing ten opzichte van de pc-versie is dat niet beide vertaalmechanismes gecombineerd worden ingezet voor het vertalen. Voor de vertaling van Engels naar Chinees en van Chinees naar Engels en Japans wordt alleen gebruikgemaakt van statistische machinevertaling; de andere vertalingen worden afgehandeld via regelgebaseerde machinevertaling.

Toshiba heeft nog niet besloten of er ook versies van de software voor Android en het iPhone OS komen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in