Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft akkoord met Kroes over browserkeuze

De overeenkomst tussen Microsoft en de Europese Commissie heeft een looptijd van vijf jaar. Het keuzescherm zal waarschijnlijk vanaf medio maart 2010 beschikbaar zijn. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) vandaag in Brussel bekendgemaakt.
Eurocommissaris Kroes

Het keuzescherm (Choice Screen), eerder ook wel ‘ballot screen’ genoemd, zal Windows-gebruikers keus bieden uit Internet Explorer van Microsoft zelf en een reeks concurrerende browsers. De toezichthouder noemt in dit verband Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari en Opera, maar in totaal zal het keuzescherm 12 browsers presenteren die de gebruiker kan downloaden. De selectie wordt bepaald door hun marktaandeel in Europa.

Daarnaast krijgen Windows-gebruikers en pc-fabrikanten de mogelijkheid om Internet Explorer uit te schakelen en een andere browser als standaard in te stellen. “Microsoft zal met andere woorden, hoe je het ook bekijkt, de klanten voor zijn webbrowser zelf moeten verdienen”, stelt Kroes. Het wordt Microsoft verboden de vrije browserkeuze op welke manier dan ook te omzeilen.

Het inbouwen van een keuzescherm was een voorstel van Microsoft zelf. Sinds de Commissie in oktober marktpartijen polste over het plan heeft Microsoft zijn beloftes “aanzienlijk” verbeterd. Dat geldt zowel voor het ontwerp van het keuzescherm als voor de controlemogelijkheden. Microsoft moet binnen 6 maanden, en vervolgens jaarlijks, rapport uitbrengen aan de Commissie over de uitvoering van de afspraken en desgevraagd verbeteringen aanbrengen.

Met het akkoord komt een einde aan een langdurig conflict van Microsoft met de Europese autoriteiten. Volgens Kroes zullen meer dan 100 miljoen Europese computergebruikers profiteren van het besluit van de Commissie om het voorstel van Microsoft te accepteren.

Kroes zegt nadrukkelijk dat het lopende antitrustonderzoek van de Europese Commissie niet van tafel is. Daarbij is de interoperabiliteit van producten van derden met Windows, Windows Server, Office, Exchange en SharePoint in het geding. Microsoft heeft zich tegenover de Commissie informeel gecommitteerd aan de publicatie van open specificaties van zijn producten. Kroes zegt het effect van dezer beloftes op de markt nauwlettend te zullen volgen en mee te wegen in het antitrustonderzoek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in